Śniadanie wielkanocne to dla większości z nas jeden z najważniejszych w całym roku posiłków. Warto zatem odpowiednio wcześniej zadbać o to, co powinno wtedy pojawić się na stole. Postawienie na tradycyjne potrawy to zdecydowanie strzał w dziesiątkę – będzie naprawdę niezwykle pysznie!
Sarsmis @ shutterstock.com
1. Barszcz biały
Bez barszczu białego (albo też żurku z kiełbasą) nie możemy wręcz wyobrazić sobie śniadania wielkanocnego. Zwykle to właśnie od niego rozpoczyna się biesiadowanie. Prócz mięsnego dodatku pojawia się w nim także jajko, dużo chrzanu tartego i przypraw. Cudownie smakuje i wspaniale syci!
2. Kiełbasa biała
Biała kiełbasa niemal zawsze pojawia się w wielkanocnym koszyczku, a zatem trafia także na stół wielkanocny. Ważne jest to, by kupić ją w dobrym sklepie, by była stworzona ze świeżego mięsa wysokiej jakości. Do tego trochę chrzanu albo ćwikły, kroma chleba – to jest pyszne!
3. Jajka
Najważniejszym symbolem Wielkanocy są oczywiście jajka – to bowiem kwintesencja tego święta. Śniadanie wielkanocne na pewno nie mogłyby się bez tego przysmaku obyć. Oczywiście jajka podać można w przeróżnej formie, na przykład z majonezem, w wersji fit, z warzywami czy też po prostu ugotowane na twardo.
4. Wędliny
Wędlin zdecydowanie nie może zabraknąć na stole, gdy jemy śniadanie wielkanocne. Gdy tylko mamy taką możliwość, uwędźmy je samodzielnie lub kupmy u kogoś, kto to robi, są bowiem znacznie smaczniejsze od sklepowych. Szynki, balerony, ogonówki…zdecydowanie jest w czym wybierać!
5. Sałatka jarzynowa
W zdecydowanej większości polskich domów sałatka jarzynowa pojawia się na świątecznym stole. Dla liczących kalorie także jest rozwiązanie – można bowiem zrobić ją bez majonezu, na bazie jogurtu naturalnego wymieszanego z musztardą. Też będzie pysznie!
6. Zimne nóżki
To także tradycja w niejednym polskim domu. Danie proste, lecz bardzo smaczne. W tradycyjnej wersji tworzy się je z nóżek wieprzowych, jednak ci, którzy za nimi nie przepadają, zastosować mogą filet kurczaka albo wędlinę. To będą smaczne święta!
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Justyna
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50