Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dla większości z nas jedne z najprzyjemniejszych w roku dni, okazja do świętowania, spotkań z rodziną, spacerów, ale także i ucztowania przy stole. Jeśli zatem zastanawiasz się właśnie nad tym, jakie potrawy wielkanocne przygotować, koniecznie skorzystaj z naszych sprawdzonych porad!
Africa Studio @ shutterstock.com
1. Jajka
Jajko to jeden z najważniejszych symboli tych pięknych świąt, symbolizuje bowiem zmartwychwstanie. Zawsze pojawia się w koszyczku, dlatego i na stole na pewno nie może go zabraknąć. Znamy różne potrawy wielkanocne z jajkiem w roli głównej, między innymi jajka faszerowane, jajka z majonezem, z różnego typu sosami czy też w żelatynowej zalewie.
2. Biała kiełbasa
Pyszna, aromatyczna, świeża – biała kiełbasa to zdecydowanie jeden z najważniejszych wielkanocnych przysmaków. Idealne dodatki do niej to oczywiście ćwikła oraz chrzan, nieco musztardy także się przyda. Do tego kromka chleba i mamy przepyszne śniadanie!
3. Wędliny
Zapewne na każdym stole w te wyjątkowe święta pojawią się różnego rodzaju wędliny. Szynki, balerony i inne tego typu przysmaki okażą się być bardzo dobrym pomysłem na wielkanocny smakołyk. Jeśli masz możliwość samodzielnego ich uwędzenia, skorzystaj z niej koniecznie, to bowiem prawdziwa symfonia smaku!
4. Sałatka jarzynowa
Gdy wymieniamy potrawy wielkanocne, na pewno nie możemy pominąć milczeniem także tradycyjnej polskiej sałatki jarzynowej. Każda pani domu ma na nią swój patent, jedne dodają ogórki kiszone, inne zaś konserwowe, czasami pojawia się w nich odrobina jabłka, czasem zaś łyżeczka musztardy. A Ty, jaką sałatkę przygotujesz w tym roku na swój stół?
5. Barszcz biały
Czy ktokolwiek byłby w stanie wyobrazić sobie wielkanocną ucztę bez barszczu białego albo żurku? My z całą pewnością nie, zapach tej wspaniałej zupy już od rana bowiem rozchodzi się po domu, gwarantując fantastyczne doznania smakowe. Pływa w nim biała kiełbasa, jajko i chrzan – jest pysznie! Na pewno solidna porcja pysznego białego barszczu zachwyci każdego smakosza!
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Justyna
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50