Składniki:
Świeże drożdże – 5 g + 25 g (30 g)
Mąka pszenna, typ 405 – 150 g + 150 g (300 g)
Cebula – 2 małe sztuki
Cebulka suszona – 5 łyżek
Olej rzepakowy – do podsmażenia
Sól – 1 łyżeczka
Mąka pszenna, typ 1850 (do pieczenia chleba) – 400 g
Sposób przygotowania:
I etap – przygotowanie zaczynu do chleba
Należy przygotować go odpowiednio wcześnie. Najlepiej, by zaczyn był zrobić go na 10 godzin przed planowanym pieczeniem. Przygotować ciepłą wodę (120 ml), rozpuścić w dużej misce świeże drożdże (5 g), dodać mąkę pszenną typ 405 (150 g). Nakryć miskę ściereczką (można też folią spożywczą), odstawić w ciepłe miejsce.
II etap – przygotowanie składników i ciasta
Cebule obrać (2 małe sztuki), pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju rzepakowym, pozostawić do ostudzenia (+ przygotować suszoną cebulkę, 5 łyżek). Pozostałe świeże drożdże (25 g) rozpuść w ciepłej wodzie (300 ml), dodać mąkę typ 405 (150 g), następnie dodać sól (1 łyżeczkę), przygotowane wcześniej cebule (podsmażoną i suszoną), dodać uprzednio przygotowany zaczyn, dodać mąkę razową typ 1850 (400 g), wyrobić ciasto (polecam użyć miksera z uwagi na konsystencję ciasta).
III etap – wyrastanie ciasta
Po wyrobieniu, ciasto przełożyć na stolnicę, pozostawić do wyrośnięcia (1.5-2 godzin), od czasu do czasu przekłuwając ciasto za pomocą drewnianego patyczka (jak do szaszłyków).
IV etap – pieczenie chleba
Wyłożyć formę papierem (ja użyłam do pieczenia keksówki). Ważne, by po wyrośnięciu, ciasto delikatnie ugnieść, a następnie przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 1 godzinę.
Smacznego.