Prosty przepis na chleb z dodatkiem podsmażanej i suszonej cebulki. Choć nie jest na zakwasie, jego niewątpliwym plusem jest zapach i oczywiście smak.
Składniki:
Świeże drożdże – 5 g + 25 g (30 g)
Mąka pszenna, typ 405 – 150 g + 150 g (300 g)
Cebula – 2 małe sztuki
Cebulka suszona – 5 łyżek
Olej rzepakowy – do podsmażenia
Sól – 1 łyżeczka
Mąka pszenna, typ 1850 (do pieczenia chleba) – 400 g
Sposób przygotowania:
I etap – przygotowanie zaczynu do chleba
Należy przygotować go odpowiednio wcześnie. Najlepiej, by zaczyn był zrobić go na 10 godzin przed planowanym pieczeniem. Przygotować ciepłą wodę (120 ml), rozpuścić w dużej misce świeże drożdże (5 g), dodać mąkę pszenną typ 405 (150 g). Nakryć miskę ściereczką (można też folią spożywczą), odstawić w ciepłe miejsce.
II etap – przygotowanie składników i ciasta
Cebule obrać (2 małe sztuki), pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju rzepakowym, pozostawić do ostudzenia (+ przygotować suszoną cebulkę, 5 łyżek). Pozostałe świeże drożdże (25 g) rozpuść w ciepłej wodzie (300 ml), dodać mąkę typ 405 (150 g), następnie dodać sól (1 łyżeczkę), przygotowane wcześniej cebule (podsmażoną i suszoną), dodać uprzednio przygotowany zaczyn, dodać mąkę razową typ 1850 (400 g), wyrobić ciasto (polecam użyć miksera z uwagi na konsystencję ciasta).
III etap – wyrastanie ciasta
Po wyrobieniu, ciasto przełożyć na stolnicę, pozostawić do wyrośnięcia (1.5-2 godzin), od czasu do czasu przekłuwając ciasto za pomocą drewnianego patyczka (jak do szaszłyków).
IV etap – pieczenie chleba
Wyłożyć formę papierem (ja użyłam do pieczenia keksówki). Ważne, by po wyrośnięciu, ciasto delikatnie ugnieść, a następnie przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 1 godzinę.
Smacznego.
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem
Jajko, symbol wykluwającego się, nowego życia, to element, którego absolutnie nie może zabraknąć podczas Wielkanocnego śniadania. Jest więc mnóstwo świątecznych potraw, w których możemy wykorzystać ów jajeczny składnik, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja dziś zapraszam na szybki i prosty przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem.
-
Przepis na tofucznicę z wędzonym tofu, cebulką, pomidorem i szczypiorkiem
Od kiedy pamiętam, w weekendy cały dom wypełniał się zapachem jajecznicy. Nigdy za nią nie przepadałam. Jedyną jajecznicą, którą nawet lubiłam była ta robiona na parze. Moja relacja z jajecznicą uległa kompletnej zmianie po przejściu na weganizm. Po drugiej tofucznicy przekonałam się do jajecznego smaku. Od tamtej pory na weekendowych śniadaniach króluje ogromna patelnia tofucznicy (którą nierzadko zjadam sama...). Jaka jest najlepsza na świecie tofucznica? Oczywiście, że z pomidorami i szczypiorem! Zastąpienie zwykłego tofu tym wędzonym nadaje naszej poczciwej tofucznicy zupełnie nowego wymiaru. Dymny aromat wypełnia calutki dom, a rodzina nagle pojawia się w kuchni, pytając czy przypadkiem nie przeszedłeś na dobrą stronę mocy, robiąc jajecznicę z boczkiem... Jeśli do tej perfekcyjnej śniadaniowej kompozycji dorzucimy jeszcze cebulkę, otrzymamy najznakomitsze wegańskie śniadanie pod słońcem. Żaden język nie zapewnia wystarczającej ilości słów do opisania smaku owej tofucznicy. Jedyne co można powiedzieć to, że dla wielbicieli wszelakich bez jajecznych jajecznic i dla bez jajecznych niejadków ta będzie numerem jeden na weekendowym śniadaniu!
Limonti
Przepis na tofucznicę z wędzonym tofu, cebulką, pomidorem i szczypiorkiem 2017-03-02 09:19:59 2017-03-01 16:57:08