Jajko, symbol wykluwającego się, nowego życia, to element, którego absolutnie nie może zabraknąć podczas Wielkanocnego śniadania. Jest więc mnóstwo świątecznych potraw, w których możemy wykorzystać ów jajeczny składnik, tak, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja dziś zapraszam na szybki i prosty przepis na świąteczną sałatkę z jajkiem.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- paczka ogórków kiszonych (6 małych sztuk)
- 5 jajek ugotowane na twardo
- pół ogórka świeżego (szklarniowy)
- pół paczki sera feta (jak ktoś nie lubi to może pominąć)
- mały słoik majonezu, ewentualnie jogurt naturalny typu greckiego
- mały słoik marynowanych pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- puszka groszku zielonego
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Do dekoracji:
- szczypiorek lub natka pietruszki
Czynności:
1. Warzywa myjemy, te puszkowe/paczkowe odsączamy i kroimy wszystko - oprócz fasoli i groszku - na drobną kostkę. Podobnie robimy z serem feta i jajkami.
2. Do garnka wrzucamy pokrojone wyżej składniki, dodajemy majonez, przyprawy i mieszamy wszystko, sprawdzając, czy nam smak odpowiada.
3. Gdy uznamy, że próba smakowa wyszła pozytywnie, przekładamy sałatkę na talerz, dekorujemy pokrojonym na drobno szczypiorkiem.
4. Podziwiamy.
5. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy i Leon z http://kathyleonia88.blogspot.com
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na tatara z przegrzebków i rzodkiewek
Delikatna i oryginalna wiosenna przystawka z udziałem przegrzebków i rzodkiewek. Mimo iż nie jestem specjalnie zwolenniczką tatarów z surowych ryb i owoców morza, to uważam, że ten tatar z małży św. Jakuba z dodatkiem rzodkiewek i jabłka granny smith ma bardzo subtelny smak i wiosenny wygląd. Może stanowić niebanalną i elegancką przekąskę na wielkanocny stół.
-
Przepis na tatara z pomidorów i awokado
Ta prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją lubią. Taką sałatkę możecie również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. A ładnie podana będzie doskonałą przekąską na imprezę. Jest zdrowa, odżywcza, pełna witamin, których nie brakuje w poszczególnych jej składnikach!
-
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith
Smaczna, zdrowa i elegancka przystawka z łososia i zielonego jabłka granny smith, którą możecie podać zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. Ważne, żeby była ładnie podana! Estetyka również stanowi pożywienie. To, co jest radością dla oczu, jest również ucztą dla zmysłów i pokarmem dla duszy.
Kathy Leonia
Przepis na łososia z jabłkiem granny smith 2017-03-14 07:40:36 2017-03-13 19:16:15