Jagody
Spożywanie tych drobnych owoców powoduje powstawanie nieestetycznych plam na zębach, zwłaszcza w pobliżu dziąseł. Sprawcą jest niebieski pigment zawarty w owocach, który silnie barwi szkliwo.
Buraki
Pewnie niejednokrotnie miałaś okazję zobaczyć, jak wylany wigilijny barszcz wpija się w biały obrus pozostawiając trudną do sprania czerwoną plamę. Buraki w równie wysokim stopniu są w stanie zabarwić twoje zęby, więc umyj je natychmiast po spożyciu tego warzywa.
Krakersy
Ta słona przekąska zawiera w sobie rafinowane węglowodany, które z kolei przeistaczają się w cukier. Resztki krakersów pozostałe między zębami stanowią doskonały podkład dla rozwoju bakterii powodujących przebarwienia.
Ocet balsamiczny
Ten ulubiony składnik kuchni włoskiej zawiera sporo barwników oraz sporą dawkę kwasów niekorzystnie wpływających na twoje szkliwo. Jeśli nie chcesz nabawić się brzydkich plam na zębach, stosuj ocet jedynie do sałatek.
Kiszone ogórki
Kwas jaki wytwarza się w procesie kiszenia ogórków działa bardzo szkodliwie dla twoich zębów. Jeśli spożywasz ogórki kwaszone w nadmiernych ilościach licz się z tym, że możesz nabawić się przebarwień, a nawet ubytków wymagających konsultacji stomatologicznej.
Herbata oraz kawa
Z pewnością regularnie serwujesz sobie choć jeden z wymienionych wyżej napojów. Zarówno kawa jak i herbata zawierają barwniki, które powodują, że twój nieskazitelny dotąd uśmiech może stracić swój urok na rzecz brzydkich, żółtych plam.
Ketchup
Nie najlepsza wiadomość dla miłośników pomidorów. Ketchup zawiera kwasy, które w połączeniu z silnym barwnikiem powodują przebarwienia szkliwa. Ogranicz więc jego spożycie, by twój uśmiech pozostał promienny.