Zadbany uśmiech stanowi twoją wizytówkę. Na biel twoich zębów wpływa nie tylko częstotliwość ich mycia czy regularne wizyty u stomatologa, lecz także posiłki, które spożywasz. Sprawdź jakich produktów należy unikać, aby olśniewać wszystkich śnieżnobiałym uśmiechem.
Igor Mojzes @ 123rf.com
Jagody
Spożywanie tych drobnych owoców powoduje powstawanie nieestetycznych plam na zębach, zwłaszcza w pobliżu dziąseł. Sprawcą jest niebieski pigment zawarty w owocach, który silnie barwi szkliwo.
Buraki
Pewnie niejednokrotnie miałaś okazję zobaczyć, jak wylany wigilijny barszcz wpija się w biały obrus pozostawiając trudną do sprania czerwoną plamę. Buraki w równie wysokim stopniu są w stanie zabarwić twoje zęby, więc umyj je natychmiast po spożyciu tego warzywa.
Krakersy
Ta słona przekąska zawiera w sobie rafinowane węglowodany, które z kolei przeistaczają się w cukier. Resztki krakersów pozostałe między zębami stanowią doskonały podkład dla rozwoju bakterii powodujących przebarwienia.
Ocet balsamiczny
Ten ulubiony składnik kuchni włoskiej zawiera sporo barwników oraz sporą dawkę kwasów niekorzystnie wpływających na twoje szkliwo. Jeśli nie chcesz nabawić się brzydkich plam na zębach, stosuj ocet jedynie do sałatek.
Kiszone ogórki
Kwas jaki wytwarza się w procesie kiszenia ogórków działa bardzo szkodliwie dla twoich zębów. Jeśli spożywasz ogórki kwaszone w nadmiernych ilościach licz się z tym, że możesz nabawić się przebarwień, a nawet ubytków wymagających konsultacji stomatologicznej.
Herbata oraz kawa
Z pewnością regularnie serwujesz sobie choć jeden z wymienionych wyżej napojów. Zarówno kawa jak i herbata zawierają barwniki, które powodują, że twój nieskazitelny dotąd uśmiech może stracić swój urok na rzecz brzydkich, żółtych plam.
Ketchup
Nie najlepsza wiadomość dla miłośników pomidorów. Ketchup zawiera kwasy, które w połączeniu z silnym barwnikiem powodują przebarwienia szkliwa. Ogranicz więc jego spożycie, by twój uśmiech pozostał promienny.
Powiązane artykuły
-
Korzystając z tych 8 dobrodziejstw natury, będziesz cieszył się dłuższym życiem
Spośród tysięcy jadalnych roślin istniejących na świecie, można wyodrębić grupę śmiało nazywaną „przedłużającą życie”. Podczas, gdy inne rośliny wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, nerwowy, czy odpornościowy, to istnieją takie, które mają specjalne właściwości zapobiegające poważnym chorobom (przede wszystkim chorobom serca). Wszelkie rośliny, które są w stanie poprawić pracę serca lub po prostu polepszyć stan zdrowia, mają realny wpływ na długość życia człowieka. Naszą uwagę przykuło 8 najbardziej znanych roślin, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji zdrowotnej. Sprawdź naszą listę!
-
Dlaczego warto badać gęstość kości?
Osteoporoza jest bardzo często nazywana „cichym złodziejem”, gdyż choroba ta może przez długi czas rozwijać się bez jakichkolwiek objawów, równocześnie stopniowo osłabiając nasze kości. Można jednak wcześniej temu zapobiec podejmując działania profilaktycznie w postaci densytometrii, czyli badania gęstości tkanki kostnej.
-
Produkty, których nie może zabraknąć w Twojej diecie podczas miesiączki
Każda kobieta doskonale zna ból związany z miesiączkowaniem oraz ma swój sprawdzony lek na jego uśmierzenie. Jednak zanim sięgniemy po farmaceutyki warto poznać potrawy oraz składniki, które są w stanie ten ból lekko uśmierzyć, lub całkowicie wyeliminować jeśli tylko włączymy je do swojej diety przed lub w trakcie okresu.
-
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny
Masz obawy co do tego, czy Twoja miesiączka aby na pewno jest normalna? Twój okres pojawia się co tydzień? A może regularnie, ale jest niemal niezauważalny? Dowiedz się, co świadczy o tym, że powinnaś się wybrać do ginekologa.
Kamila
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny 2017-03-06 08:35:45 2017-02-28 09:08:26