SKŁADNIKI
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 ząbki czosnku
- pomidory z puszki krojone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek,oregano)
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Dzień wcześniej zajmujemy się przygotowaniem ciecierzycy. W tym celu moczymy ją w wodzie przez min. 10 - 12 godzin. Następnie ciecierzycę gotujemy w osolonej wodzie, aż stanie się miękka. Ugotowaną odcedzamy i na razie odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy. Marchewkę obieramy. Umyta cukinię oraz marchewkę kroimy w większą kostkę. Gdy wszystko mamy już przygotowane możemy zająć się główną częścią gotowania. Posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiedy cebula już się zeszkli dodajemy marchewki i chwilę je podsmażamy. W następnej kolejności dodajemy cukinię i całość jeszcze chwilę podsmażamy, mieszając aby nic nie przypalić. Dolewamy ok. 2 szklanki wody i całość dusimy jeszcze trochę. Na sam koniec do warzyw dokładamy pomidory z puszki i wszystkie warzywa dokładnie mieszamy. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną. Ja dla smaku lubię jeszcze dodać ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano. Na sam koniec warzywny gulasz mieszamy z wcześniej ugotowaną ciecierzycą i razem z nią podawać.