SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Lukier
- 120 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy oraz jogurt mieszamy na jednolitą masę.
- Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy.
- Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia.
- Ciasteczka dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.