RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki na około 20 sztuk:
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
1. Ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 2,5 cm.
2. Paskami ciasta spiralnie owijamy natłuszczone foremki do rurek, tak, aby lekko zachodziły jeden na drugi.
3. Foremki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni przez około 20 minut, do uzyskania złotego koloru. Jeszcze gorące rurki zdejmujemy z foremek i studzimy.
6. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ostudzone rurki napełniamy bitą śmietaną za pomocą szprycy.
ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z CYNAMONEM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki cynamonu
- biały sezam do posypania
Przygotowanie:
-
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy miękkim masłem. Posypujemy cukrem.
-
Ciasto równomiernie posypujemy także cynamonem i białym sezamem.
-
Następnie zwijamy ciasny rulonik. Kroimy mniej więcej na 1 cm krążki, które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
-
Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
CIASTKA FRANCUSKIE Z SEREM
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 120 g białego, najlepiej zmielonego sera
- żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- małe opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na masę serową dobrze utrzeć. Dodać rodzynki i wymieszać łyżką.
2. Ciasto francuskie rozwinąć i wycinać kwadraty.
3. Nadziewać masą serową i skleić jak pierogi. Ponakłuwać widelcem.
4. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
GRZEBIENIE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z DŻEMEM
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- ulubiony dżem
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Na środek nakładamy po łyżce dżemu.
2. Ciasto składamy i dokładnie zlepiamy.
3. Wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia - należy uważać, żeby nie naciąć do samego nadzienia.
4.Grzebienie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w temp 180 st. C przez około 20-30 minut.
TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z JABŁKAMI I SEREM
Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- 100 gram białego sera
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jabłka
- łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Twaróg dokładnie mieszamy z jajkiem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym
i przyprawą do piernika.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółko.
3. Na ciasto wykładamy masę serową zostawiając ok 2-3 cm miejsca od brzegu.
4. Na masę serową układamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w
plasterki jabłka.
5. Zawijamy brzeg ciasta do góry i układamy kolejną warstwę jabłek tak aby masa serowa była przykryta.
6. Jabłka posypujemy łyżeczką cukru i tartę wstawiamy do rozgrzanego na 200st.C piekarnika i pieczemy ok 20 minut.
CIASTKA Z BUDYNIEM I OWOCAMI
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 budyń waniliowy,
- mleko,
- ulubione owoce np. truskawki, brzoskwinie, gruszka
- gruby cukier
- żółtko
Przygotowanie:
1. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy.
3. Ciasto francuskie kroimy na kilka równych kwadratów i układamy na blasze.
4. Na ciasto wykładamy po łyżce budyniu i drobno pokrojone owoce.
5. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy grubym cukrem.
6. Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 200°C.