SKŁADNIKI
Kruche ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem pasticcera
- 2 żółtka
- 25 g cukru
- 25 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 cytryna
Masa serowa
- 250 g ricotty
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 białka
Dekoracja
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- czekoladowe jajeczka
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
- W mikserze miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka. Szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
- Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm. Dokładnie wylepiamy nim formę. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
- Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Krem pasticcera
- Ubijamy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, nie przerywając mieszania.
- Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny.
- Gorące mleko przelewamy przez sitko, po czym wlewamy do garnuszka, do którego stopniowo dodajemy masę z żółtkami.
- Całość zagotowujemy na małym ogniu. Krem gotujemy ok. 2 min. na małym ogniu, ciągle mieszając. Krem schładzamy w lodówce.
Masa serowa
- Delikatnie mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Na koniec do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
- Masę serową przelewamy na podpieczone ciasto.
Sernik
- Sernik pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik odstawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik dekorujemy czekoladą oraz wielkanocnymi jajeczkami.