Przepis na chałkę (porcja na dwie sztuki)
Ciasto:
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- opakowanie świeżych drożdży
- 1 kostka masła roślinnego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 białka wymieszane z 2 łyżkami mleka
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże, dodaje 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawiam na 15 minut.
- W misce wsypuje mąkę, dodaje ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozczyn i na końcu stopione, ostudzone masło.
- Wyrabiam dobrze ciasto i odstawiam na godzinę aby wyrosło.
- Ciasto dzielę na 2 części. Każde ciasto wałkuje w poprzek, na długość ok. 30 - 35 cm.
- Układam na stolnicy lekko spłaszczam i kroje na 3 części, nie przecinając na końcu ok. 1cm.
- Z powstałych pasków zaplatam warkocz, na końcu podwijając pod spód .
- Powstałe chałki smaruje mlekiem wymieszanym z białkami.
- Piekę ok. 35 minut w temp. 180C.