Jeśli szukasz czegoś na wielkanoc zapoznaj się z przepisem na smaczną, domową chałkę. Poznaj najlepsze przepisy przygotowane przez blogerki.
rodzinne-gotowanie.pl
Przepis na chałkę (porcja na dwie sztuki)
Ciasto:
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- opakowanie świeżych drożdży
- 1 kostka masła roślinnego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 2 białka wymieszane z 2 łyżkami mleka
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzewam mleko, rozpuszczam w nim drożdże, dodaje 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Odstawiam na 15 minut.
- W misce wsypuje mąkę, dodaje ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozczyn i na końcu stopione, ostudzone masło.
- Wyrabiam dobrze ciasto i odstawiam na godzinę aby wyrosło.
- Ciasto dzielę na 2 części. Każde ciasto wałkuje w poprzek, na długość ok. 30 - 35 cm.
- Układam na stolnicy lekko spłaszczam i kroje na 3 części, nie przecinając na końcu ok. 1cm.
- Z powstałych pasków zaplatam warkocz, na końcu podwijając pod spód .
- Powstałe chałki smaruje mlekiem wymieszanym z białkami.
- Piekę ok. 35 minut w temp. 180C.
Powiązane artykuły
-
Kokosowo-czekoladowe placki z kremem czekoladowym
Dawno nie jadłam placków więc czas to zmienić! Korzystając z wolnego poranka usmażyłam pyszne, podwójnie czekoladowe placuszki białkowo-tłuszczowe. Świetnie smakują solo jak i z owocami :)
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Biała kiełbasa w sosie musztardowym
Biała kiełbasa nie musi być tylko gotowana i podana z chrzanem, równie dobrze smakuje smażona, grillowana. Dziś natomiast chcę przekonać Was do podania jej w sosie musztardowym. Doskonale sprawdzi się na luźnym grillowym przyjęciu jak i jako ciekawa odmiana na wielkanocnym stole.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Kamila
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19