Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 55 min.
Dla 4-6 osób:
- 6 dużych jajek
- 2 białka jajek
- 500 g ziemniaków
- 400 g marchewki
- 1 duża czerwona papryka
- 60 g liści świeżego lub mrożonego szpinaku
- 150 g ricotty
- 100 g mozzarelli
- 2 cebulki dymki
- 300 ml gęstej śmietany 30%*
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- masło do smażenia
- sól, pieprz
- pieprz kajeński (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Liście szpinaku rozmroź i odciśnij z wody.
- Paprykę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na około 15 min do rozgrzanego piekarnika, obróć ją podczas pieczenia, następnie wyjmij, i włóż na 10 min do plastikowego woreczka. Następnie obierz ze skórki, przekrój na pół, oczyść z pestek i drobno pokrój.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C.
- Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i ugotuj na parze (około 20 minut).
- Cebulkę i czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle, następnie dodaj grubo pokrojone liście szpinaku, smaż całość przez kilka minut, mieszając.
- Całe jajka i białka ubij razem, domieszaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz bardziej ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę lub dwie pieprzu kajeńskiego.
- Wyłóż połowę papryki, ziemniaków i marchewki na dno tortownicy. Następnie ułóż na wierzchu połowę liści szpinaku z cebulką i czosnkiem, oraz połowę mozzarelli pokrojonej w kostkę i połowę ricotty. Wylej na wierzch połowę jajek ze śmietaną, dodaj połowę drobno posiekanego koperku, po czym wyłóż kolejną warstwę warzyw i szpinaku z mozzarellą, wylej resztę jajek ze śmietaną, posyp resztą koperku. Na wierzchu ułóż resztę ricotty. Posól, popieprz.
- Przykryj pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pergamin. Pozostaw do ostudzenia na co najmniej pół godziny.**
*typu śmietana do sosów i zup, lub kremówki
**Omlet łatwiej się kroi po przestygnięciu, ale można go również podawać na gorąco, bardzo dobrze smakuje również odgrzany na drugi dzień.