ZAPIEKANKA Z MAKARONEM Z ZUPKI CHIŃSKIEJ
Składniki:
- 0,5 kg żółtego sera;
- 0,5 kg szynki drobiowej;
- 3 zupki chińskie rosół - łagodne;
- puszka kukurydzy konserwowej;
- 4-5 ogórków konserwowych;
- duża czerwona papryka.
Przygotowanie:
1. Makaron z zupek (bez przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy. Kukurydzę także odsączyć.
3. Wszystkie składniki (trochę sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie przyprawy z zupek. Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać żółtym serem.
4. Zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut.
KURCZAK PO CHIŃSKU
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 podwójny filet z kurczaka (50 dag);
- sól, pieprz;
- 1/3 szklanki mąki pszennej;
- 1 czerwona papryka (25 dag);
- 1-2 ząbki czosnku;
- 2 zupki łagodne chińskie;
- natka zielonej pietruszki.
Przygotowanie:
1.Filet z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
2. Dodać mąkę pszenną i razem wymieszać.
3. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, przełożyć kawałki kurczaka i razem zrumienić.
4. Paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
5. Pozostałą oliwę z oliwek rozgrzać, przełożyć do niej czerwoną paprykę i zrumienić.
6. Pod koniec dodać obrany i zmiażdżony czosnek.
7. Makaron z zupek chińskich połamać i przełożyć do garnka. Dodać przyprawy z paczki i zalać gorącą wodą (około ½ litra). Wymieszać i zostawić pod przykryciem na 5 minut. Następnie makaron odcedzić.
8.Makaron połączyć z kurczakiem i papryką. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Udekorować natką zielonej pietruszki.
SAŁATKA ZE ŚWIERZYCH WARZYW I CHIŃSKIEGO MAKARONU
Składniki:
- 2 zupki chińskie;
- 1 puszka kukurydzy;
- 1 papryka czerwona;
- 1 mały ogórek zielony;
- 2 pomidory;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 4 łyżki majonezu;
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1.Kukurydzę odsączyć z zalewy.
2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Pomidor sparzyć, obrać z skórki. Wydrążyć nasiona a miąższ pokroić w drobną kosteczkę.
4. Ogórek obrać z skórki, pokroić w drobną kosteczkę.
5. Wszystkie warzywa wymieszać w misce dodać rozdrobniony makaron z zupki chińskiej, pokrojony szczypiorek, majonez i wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć folią i włożyć na 3-4 godziny do lodówki do przegryzienia się smaków.