KobiecePorady.pl

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą

Na zimowe mroźne dni, zupa z ciecierzycą, rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym.

znotatnika -

Powiązane artykuły

  • Obiad w 10 minut: Prażona cebula ze szpinakiem, kozim serem i orzechami

    Przepis na pyszny obiad, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 10 minut.

  • Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami

    SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g mąki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła    Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan 200 g szpinaku 400 g polpy z pomidorów 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz     oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE   Farsz Marchewki obieramy i kroimy w cienkie, pionowe plastry. Blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 3 min. Osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Oczyszczamy cukinie i bakłażana. Kroimy w cienkie, pionowe plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa grillujemy ok. 3 minut. Szpinak myjemy, oczyszczamy, po czym podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy do jego zrumienienia. W ten sposób smażymy resztę naleśników.   Tort naleśnikowy   Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy układamy pierwszy naleśnik, który smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy plastry marchewki, którą posypujemy startym parmezanem. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem, który podobnie jak wcześniej smarujemy sosem pomidorowym. Układamy plastry bakłażana, który posypujemy startym parmezanem. W ten sposób układamy kolejne warstwy tortu, wykorzystując resztę warzyw. Tort naleśnikowy podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.

  • Cukiniowe spaghetti z cielęcymi kotlecikami

    Pyszne spaghetti z warzyw - dla bezglutenowców i osób, które chcą trzymać 'linię'. Jeśli jeszcze takiego nie jadłeś, musisz koniecznie spróbować. Na pewno nie pożałujesz!

  • Marzenie mrówkojada - szybki makowiec bez mąki

    Pod tą śmieszną nazwą kryje się przepyszne ciasto makowe z jabłkami i kaszą manną, przypominające swoim wyglądem mrowisko:) To idealny zamiennik tradycyjnego drożdżowego makowca, którego zrobienie zabiera mnóstwo czasu i energii.