Składniki:
- 250-300 g ciecierzycy z puszki
- 200 g wędzonej szynki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- pieprz czarny w ziarnkach
- liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ostra przyprawa z papryczek chili
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju.
2. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrą przyprawą chili, a na koniec posypujemy pietruszką.
3. Podajemy na stół gorącą.