Na zimowe mroźne dni, zupa z ciecierzycą, rozgrzewająca, wyjątkowo bogata, syta przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym.
Składniki:
- 250-300 g ciecierzycy z puszki
- 200 g wędzonej szynki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- pieprz czarny w ziarnkach
- liść laurowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- ostra przyprawa z papryczek chili
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju.
2. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrą przyprawą chili, a na koniec posypujemy pietruszką.
3. Podajemy na stół gorącą.
Powiązane artykuły
-
Przepis na krem z dyni z imbirem
Mamy już co prawda grudzień, ale w sklepach spokojnie można zaopatrzyć się jeszcze w dynie. Zachwycają nas one nie tylko swoim różnorodnym kształtem, ale przede wszystkim kolorem, którego tak nam teraz brakuje. Za oknem szaro, buro i deszczowo, może zatem piękne kolory na talerzu chociaż na chwilę wywołają u nas uśmiech na twarzy.
-
Szybka rozgrzewka na talerzu, czyli dlaczego warto jeść zupy jesienią
Późna jesień obfituje w opady deszczu i przymrozki. Do domu zwykle wracamy przemarznięci, zmęczeni i mamy nadzieję, że uda nam się szybko ogrzać. Aby tak się stało, warto sięgnąć po zupy, które szybko sycą i dają sporo energii. Ponadto zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu ich spożywanie poprawia odporność.
-
Letnie przepisy: Pomysły na smaczną zupę pomidorową
Zaczął się już czas najsmaczniejszych, aromatycznych i świeżych pomidorów. Na straganach mamy całe mnóstwo różnych odmian jak pomidory malinowe, bawole serce, lima czy koktajlowe. Pora odłożyć przecier pomidorowy na półkę i przygotować własną, smaczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej wybrać pomidory dojrzałe czerwone i słodkie. Dodatkiem do takiej zupy może być ryż, lane ciasto, makaron - jak kto woli.
-
Rozgrzewająca zupa cebulowa
Szukasz czegoś, co rogrzeje Cię w zimne dni? Poznaj przepis na rozgrzewającą zupę cebulową, której wykonanie jest niezmiernie proste. Smacznie i zdrowo!
znotatnika
Rozgrzewająca zupa cebulowa 2016-11-10 09:24:45 2016-11-09 17:23:17