Składniki:
- wafle tortowe średnica 26/26 cm (z jednego płata wafla wyjdzie ok. 6 batoników)
- masło orzechowe gotowe, np. Felix lub zrobione samemu (mielimy orzechy ziemne z dodatkiem soli w mikserze do kawy z łyżeczką oleju, np. kokosowego lub lnianego)
Do dekoracji:
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
Czynności:
- Płat waflowy kroimy ostrożnie na desce na wybraną przez nas długość i szerokość. Pamiętajmy, że do stworzenia jednego batonika potrzeba nam dwóch takich samych połówek waflowych.
- Tak przygotowane blaty waflowe smarujemy masłem orzechowym - grubość według uznania - po czym nakładamy jedną połówkę na drugą, delikatnie dociskając je.
- W kąpieli wodnej - pokruszona czekolada do szklanki z wodą wstawiona do garnka ze wrzątkiem - lub mikrofali roztapiany naszą czekoladę. Ja zawsze wybieram czekoladę gorzką, dzięki temu nasze batoniki smakują jak słynne Reese's.
- Gdy czekolada się rozpuści, obtaczamy w niej wafle z obu stron, tak, aby całość się ładnie pokryła kakaową polewą. Mała porada: lepiej robić to etapami, czyli najpierw jedna strona, potem druga, na koniec boki.
- Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Podziwiamy.
- Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia z http://kathyleonia88.blogspot.com