Zbliżające się Święta Wielkiej Nocy to dla mnie i dla mojej rodziny czas słodkich pyszności. Na naszym stole, oprócz tradycyjnych mazurków, babek czy serników, królują także domowe batony z masła orzechowego, wafli tortowych, gorzkiej czekolady i wiórków kokosowych. Przepis na nie, bardzo prosty i szybki, zadowoli każdego łasucha.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
- wafle tortowe średnica 26/26 cm (z jednego płata wafla wyjdzie ok. 6 batoników)
- masło orzechowe gotowe, np. Felix lub zrobione samemu (mielimy orzechy ziemne z dodatkiem soli w mikserze do kawy z łyżeczką oleju, np. kokosowego lub lnianego)
Do dekoracji:
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
Czynności:
- Płat waflowy kroimy ostrożnie na desce na wybraną przez nas długość i szerokość. Pamiętajmy, że do stworzenia jednego batonika potrzeba nam dwóch takich samych połówek waflowych.
- Tak przygotowane blaty waflowe smarujemy masłem orzechowym - grubość według uznania - po czym nakładamy jedną połówkę na drugą, delikatnie dociskając je.
- W kąpieli wodnej - pokruszona czekolada do szklanki z wodą wstawiona do garnka ze wrzątkiem - lub mikrofali roztapiany naszą czekoladę. Ja zawsze wybieram czekoladę gorzką, dzięki temu nasze batoniki smakują jak słynne Reese's.
- Gdy czekolada się rozpuści, obtaczamy w niej wafle z obu stron, tak, aby całość się ładnie pokryła kakaową polewą. Mała porada: lepiej robić to etapami, czyli najpierw jedna strona, potem druga, na koniec boki.
- Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
- Podziwiamy.
- Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia z http://kathyleonia88.blogspot.com
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Kathy Leonia
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19