KobiecePorady.pl

Tradycja Bożego Narodzenia w kuchni polskiej. Co gotować na święta?

Chociaż Boże Narodzenie to święto typowo chrześcijańskie, to ze względu na liczne pogańskie korzenie, przez władze kościelne zostało ono uznane oficjalnie dopiero w IV wieku. Nawet tradycyjne potrawy świąteczne są symbolem uczty, jaka była wydawana podczas licznych obrzędów pogańskich.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Jak wyglądają święta w innych krajach? Bożonarodzeniowa podróż po Europie

    W Polsce Boże Narodzenie to święta bardzo tradycyjne. Ubieramy choinkę, kupujemy prezenty, przygotowujemy 12 wigilijnych potraw bez mięsa, kładziemy sianko pod obrusem i chodzimy na pasterkę. Wydawać by się mogło, że w innych europejskich krajach święta obchodzone są tak samo. Nic bardziej mylnego. Mówi się, że co kraj, to obyczaj i tak jest właśnie w przypadku Bożego Narodzenia.

  • Jak w prosty sposób ułatwić sobie przygotowania do świąt?

    Organizacja świąt Bożego Narodzenia to duże przedsięwzięcie. Wymaga znalezienia czasu na wykonanie wielu obowiązków, jak sprzątanie, gotowanie, przygotowanie świątecznych dekoracji oraz zakupy żywności i prezentów. Na szczęście obecny poziom techniki, również tej stosowanej w kuchni, pozwala część rzeczy przygotować wcześniej. Które potrawy stwarzają taką możliwość?

  • Jak wyglądają święta w innych krajach? Bożonarodzeniowa podróż po Europie

    W Polsce Boże Narodzenie to święta bardzo tradycyjne. Ubieramy choinkę, kupujemy prezenty, przygotowujemy 12 wigilijnych potraw bez mięsa, kładziemy sianko pod obrusem i chodzimy na pasterkę. Wydawać by się mogło, że w innych europejskich krajach święta obchodzone są tak samo. Nic bardziej mylnego. Mówi się, że co kraj, to obyczaj i tak jest właśnie w przypadku Bożego Narodzenia.

  • Jak w prosty sposób ułatwić sobie przygotowania do świąt?

    Organizacja świąt Bożego Narodzenia to duże przedsięwzięcie. Wymaga znalezienia czasu na wykonanie wielu obowiązków, jak sprzątanie, gotowanie, przygotowanie świątecznych dekoracji oraz zakupy żywności i prezentów. Na szczęście obecny poziom techniki, również tej stosowanej w kuchni, pozwala część rzeczy przygotować wcześniej. Które potrawy stwarzają taką możliwość?