1. Fasola
Fityniany zawarte w fasoli w znacznym stopniu upośledzają wchłanianie wapnia. Ten produkt zawiera tez niemałe ilości białka, które się nie przyswaja – lepiej nie spożywać go zbyt często.
2. Sól
Coraz częściej mówi się o jej szkodliwym działaniu. Musisz jednak wiedzieć także, że gdy jej nadużywasz, wypłukujesz wapń z organizmu. Pamiętaj zatem, iż często sól zastąpić możesz innymi przyprawami!
3. Słodycze
Słodycze i słodzone napoje to kolejny winowajca. Powodują bowiem, że wapń szybko wydala się z Twojego organizmu.
4. Alkohol
W dużym stopniu upośledza wchłanianie zarówno witamin, jak i mikroelementów – także wapnia. Ponadto zakwasza nasz organizm, co doprowadza do zachwiania w nim równowagi.
5. Produkty typu botwinka, szpinak, szczaw
Zawierają one bowiem szczawiany, czyli specyficzne substancje, które gdy połączą się z wapniem, tworzą sole nieprzyswajalne w naszym organizmie. Spożywaj je więc rzadko!