CO NALEŻY JEŚĆ W CZASIE CIĄŻY?
Żelazo znajdziesz przede wszystkim w produktach mięsnych, ale możesz śmiało zastąpić mięso innymi produktami roślinnymi, które również zawierają go niezwykle wiele. Jeżeli jednak decydujesz się na spożycie mięsa pamiętaj, by nie przesadzać z ilością i zadbać raczej o jego jakość. Zapotrzebowanie na żelazo mocno wzrasta w okresie ciąży.
- Również wapń pochodzenia zwierzęcego niekoniecznie będzie tym najzdrowszym. Przynajmniej najnowsze badania temu dowodzą. Możesz wypróbować roślinne zamienniki wapnia i postawić chociażby na mleka roślinne fortyfikowane wapniem lub też na naturalne produkty zielone, które wapnia również zawierają wiele.
- Warzywa i owoce to jedne z istotniejszych produktów jeżeli chodzi o okres ciąży. W tym czasie powinnaś ich spożywać maksymalnie wiele. To zdrowe produkty, które sprawią, że Twój organizm będzie pełen witamin i minerałów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania.
- Wszelkie niedobory witamin natychmiast uzupełniaj u lekarza w sposób naturalny lub z użyciem odpowiednich suplementów diety. Lekarz prowadzący Twoją ciążę na pewno przepisze Ci odpowiedni produkt w przypadku wystąpienia niedoborów.
Unikaj również tłuszczy zwierzęcych. W miarę możliwości zastępuj je tłuszczami roślinnymi. Kanapka ze smalcem lub z masłem to od tej pory produkt zakazany.
TYCH PRODUKTÓW UNIKAJ
Unikaj produktów pochodzenia zwierzęcego zwłaszcza w formie surowej (tatar, sushi, jaja). Mogą one być nośnikiem niebezpiecznych dla dziecka chorób. Dodatkowo jeżeli źle tolerujesz rośliny strączkowe również ogranicz je lub z nich zrezygnuj. Powodują one naturalnie wzdęcie i gazy, przez co możesz powodować niepotrzebny ucisk na łożysko. Warto unikać również wysoce przetworzonych produktów i jedzenia typu Fast food.