Kwestie zdrowotne i dietetyczne są kluczowymi w wielu przypadkach i to właśnie takimi sprawami najbardziej przejmują się przyszłe mamy i tatusiowie. To od tego co mama będzie jadła często zależy zdrowie dziecka. Warto więc, by posiłki były odpowiednie w tym czasie.
CO POWINNO ZNALEŹĆ SIĘ W CIĄŻOWEJ DIECIE?
To żadna niespodzianka – produkty, które powinnaś spożywać w okresie ciąży to przede wszystkim produkty bogate w minerały i witaminy, tak więc owoce i warzywa, których nie może zabraknąć w żadnej ciążowej diecie. Sen z powiek spędza głownie kwestia wapnia, który jest niedoborowy w przypadku wielu kobiet będących w ciąży, a jego niedobory w prostej linii przekładają się na problemy z zębami. Wapń możemy znaleźć przede wszystkim w produktach takich jak mleko, ale jeżeli nie chcesz pić mleka możesz je równie dobrze zastąpić mlekami roślinnymi czy też produktami fortyfikowanymi w wapń. To przede wszystkim tofu, mleko sojowe, czy też liście niektórych warzyw, które są niezmiernie bogate w ten minerał.
CZEGO UNIKAMY?
Pierwsze na liście zakazanych są wszelakie produkty pochodzenia zwierzęcego w formie surowej. Możemy niestety spożywając surowe mięso, jaja w formie surowej, czy sery takie jak feta i camembert zarazić się niebezpiecznymi bakteriami, a zakażenie to może następnie przejść na nasze dziecko. Bądźmy więc z tego typu smakołykami jak tatar w okresie ciąży ostrożniejsi.
Unikaj również mocnych napojów takich jak silna kawa i herbata, a także napoje gazowane. Rzeczą oczywistą jest również rzucenie wszelakich nałogów – alkohol i papierosy są zbędne w tym okresie i jeżeli nawet nie chcemy trwale ich się pozbyć z naszego życia zróbmy to dla naszego dziecka.
Wszelkie niedoborowy witaminowe konsultuj natychmiast z lekarzem i staraj się je w miarę możliwości naturalnymi sposobami uzupełniać. Jeżeli jakiś minerał nie jest tak przyswajany przez Twój organizm skorzystaj z suplementów diety, które na pewno okażą się pomocne.