Oto 4 powody, które należy wziąć pod uwagę przy codziennym jedzeniu awokado.
- Zmniejszenie ryzyka chorób serca
Choroba serca według ustalonych badań jest najczęstsza przyczyną zgonów w krajach uprzemysłowionych.
Awokado posiada pozytywny wpływ na nasz układ krążenia w różny sposób, ze względu na niewielką zawartość tłuszczów. Spożywanie odpowiedniego nienasyconego tłuszczu w diecie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, utrzymać odpowiedni poziom dobrego.
Ponadto awokado posiada silną mieszankę składników odżywczych (potas, luteina), w tym mnóstwo przeciwutleniaczy (karotenoidy, fenole). Związki te mogą zapobiegać zapaleniom i niwelować stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych, jednocześnie ułatwiając przepływ krwi.
- Ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi
Jedzenie tłuszczu, aby stracić tłuszcz? Kto by pomyślał? Awokado może pomóc w utracie wagi i utrzymaniu zdrowego BMI poprzez dawanie uczucia sytości. Przeprowadzone badania wykazały, że awokado w posiłkach pomaga przedłużyć uczucie sytości i zmniejsza chęć podjadania. Ponadto badania wskazały, iż dzięki konsumpcji awokado zmniejszał się obwód w talii i BMI było niższe. Wykazano również, iż dieta bogata w awokado okazuje się dużo zdrowsza dla serca niż niskotłuszczowa dieta odchudzająca.
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Awokado dostarczają nam liczne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w zapobieganiu raka. Związek białka oraz luteiny ksantofilowej, są związane ze spadkiem tempa rozwoju raka jamy ustnej. Wstępne dane wskazują również obiecujące wyniki dla potencjalnej roli awokado w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów zarówno piersi i prostaty. Ponadto badania wskazują, że awokado jest w stanie wywierać działanie przeciwnowotworowe w ostrej białaczki szpikowej. Wszystkie te badania pokazują, że dalsze badania muszą być przeprowadzone, aby wyciągnąć więcej rozstrzygających wyników.
- Ochrona skóry i oczu, aż do późnej starości
Jak się okazuje, karotenoidy zawarte w awokado robią dużo pozytywnych rzeczy dla naszego organizmu. Zarówno luteina i inny związek zawarty w awokado zwanych zeaksantyna, może spowolnić związane z wiekiem spadek kondycji oka, zapobiec zaburzeniom widzenia. Ponadto, te same dwa składniki odżywcze także działają jako bufory przed uszkodzeniem oksydacyjnym UV, zachowując skóra gładką i zdrową. Bogactwo karotenoidów zawartych w awokado, w porównaniu do wielu innych owoców i warzyw sprawia, że jedzenie awokado codziennie to rozsądny wybór.
Oprócz wielu korzyści dla zdrowia, awokado ma dodatkowy bonus, jest smacznym, kremowym produktem, który możesz wykorzystać do deserów, dipów i przekąsek.