Ksylitol
Ksylitol jest to cukier z brzozy, znany pod postacią sypką. Wyglądem przypomina cukier i jest bardzo słodki. Już jedna łyżeczka ksylitolu daje odpowiednią słodycz. Jest idealny dla cukrzyków, ponieważ bardzo długo jest przetwarzany w organizmie, nie daje nagłych skoków insuliny i dobrze się wchłania. Nie posiada właściwości toksycznych, ma o wiele niższy indeks glikemiczny od cukru i jest bezpieczny dla dzieci. Nie powoduje próchnicy. Wchłania się bezpośrednio w komórkach, dlatego nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym. Dla osób dbających o wagę, ksylitol jest cukrem idealnym – ma o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. W smaku bardzo go przypomina, dlatego ciasta z jego dodatkiem smakują identycznie, jak te z cukrem. Dla osób z problemami z kośćmi, również sprawdzi się stosowanie ksylitolu, ponieważ ułatwia on przyswajanie minerałów przez organizm. Dzięki temu, ludzkie kości i stawy zostają odpowiednio wzmocnione.
Istnieje niezliczona ilość właściwości tego produktu. Wspomaga on wytwarzanie kwasów tłuszczowych, innych od tych, które mamy. Powodują one ograniczenie rozwoju pleśni i drożdżaków w naszym przewodzie pokarmowym. Ksylitol co ważne nie traci swoich wspaniałych właściwości nawet pod wpływem wysokich temperatur, dlatego jest idealnym zamiennikiem cukru w przetworach domowych, czy ciastach.
Owoce
Owoce mają w sobie cukier prosty – fruktozę, który jest łatwo przyswajalny. Oprócz fruktozy są źródłem błonnika i witamin. Jedząc owoce zmniejszamy apetyt na słodkości i dodatkowo dostarczamy organizmowi niezbędnych minerałów. Są również świetnym sposobem na przekąskę między posiłkami. Dzięki nim, możemy zaspokoić nieduży głód.
pixabay.com
Stewia roślinna
Stewia to roślina o bardzo słodkich liściach. Produkowany z niej słodzik jest w pełni bezpieczny dla zdrowia i praktycznie nie posiada kalorii, co jest bardzo dobrą wiadomością dla osób dbających o linię. Również jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego będzie idealna do pieczenia czy gotowania. Nie uszkadza zębów i ma dobry wpływ na stabilizację naszego ciśnienia krwi. Jest bezpieczna dla diabetyków, ponieważ nie podnosi cukru we krwi. Jest słodsza od cukru, ale ma charakterystyczny posmak, dlatego warto łączyć ją z przyprawami np. goździkami czy cynamonem. Jest całkowicie nieszkodliwa i nie powoduje wzdęć, ani problemów z perystaltyką jelit, jak w przypadku słodzików sztucznych.
Syrop klonowy
Jego pochodzenie jest naturalne i tak jak wcześniejsze słodziki, zawiera mniej kalorii od cukru. Dodatkowo ma w sobie niacynę, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dobrze się wchłania i posiada sód, magnez, fosfor i potas. Będzie więc wspaniały dla osób, które mają problemy z częstymi skurczami mięśni. Jest bardzo smaczny i może być używany jako słodka polewa do ciast, naleśników i deserów.
pixabay.com