Plusy
Zdecydowaną zaletą diety Dukana jest szybki spadek wagi, co motywuje do jej dalszego stosowania. Już po tygodniu od jej stosowania pierwsze kilogramy lecą w dół, w związku z czym jest idealnym rozwiązaniem, aby schudnąć „do ślubu”, „do wakacji” itp. Rzeczy z listy produktów wymienionych na dany tydzień można jeść bez ograniczeń, w związku z czym dieta nie jest tzw. głodówką. Jest też smaczna dla miłośników mięsa – nie zmusza do jedzenie sałatek o każdej porze dnia i nocy, za to składa się ze zdrowo przygotowanych mięs. Dieta jest też łatwa do zastosowania „na mieście”, czy podczas wizyty u przyjaciół – można biesiadować, unikając tylko niektórych produktów.
Minusy
Niestety, nie jest to dieta idealna dla zdrowia. Dietetycy zdecydowanie nie zgadzają się z pomysłem niejedzenia warzyw przez dłuższy czas. Dostarczają one nam najwięcej witamin i mikroelementów, bez których nasz organizm zaczyna po prostu chorować. Przestrzegają również przed efektem jo-jo. Szybki spadek wagi nigdy nie jest dla organizmu czymś naturalnym. Dlatego gdy zdecydujemy się skończyć dietę, nasze ciało zacznie jeszcze bardziej magazynować zapasy, w razie gdyby znów miało być „przegłodzone”. Jeśli więc decydujemy się skończyć Dukana, nie powinniśmy wrócić do podjadania, tylko przejść na prawdziwą, zdrową dietę z dużą ilością warzyw i owoców.
Kolejnym minusem diety Dukana jest to, że posiłki z samego mięsa nudzą nam się po kilku dniach. Tęsknimy za owocami, a smak chleba czy makaronu śni nam się po nocach.
A więc?
Jest to dobra dieta, jeśli planujemy schudnąć 2-3kg do jakiegoś naprawdę ważnego wydarzenia. Jednak nie powinno się jej stosować częściej niż raz w roku, i zawsze pamiętać, że kilogramy wracają ze zdwojoną siłą!