Łosoś
Łosoś jest jedną z najbardziej tłustych ryb i zawiera aż 4,79 g w 100 g jadalnej części – wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, sporą dawkę witamin A, D, E i B oraz jodu i potasu. Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. W Polsce jednak w sklepach dominuje hodowlany łosoś norweski, który niestety zawiera więcej zanieczyszczeń niż ten dziko żyjący. Z drugiej strony poziom zanieczyszczeń jest znacznie niższy od tych przewidywanych przez obowiązujące normy. Zdecydowanie jest to lepszy więc wybór niż łosoś bałtycki.
Pstrąg
Pstrąg naturalnie żyje w rzekach oraz strumieniach górskich, jednak najczęściej możemy spotkać w sklepach pstrąga tęczowego, który pochodzi z hodowli. Jest bardzo smaczny i ma chude mięso oraz zawiera największą ilość kwasów omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Najlepiej wybrać niezbyt duże okazy.
Karp
Karp żyje naturalnie w stawach oraz wodach wolno płynących, jednak zdecydowana większość tych ryb pochodzi z hodowli. Najbardziej popularny jest tzw. karp królewski, który ma różowe mięso i niewiele łusek. Mięso z karpia można jeść bez większych obaw.
Tuńczyk
Tuńczyk zawiera 0,83 g kwasów omega-3 w 100 g mięsa. Najbardziej smaczny i polecany jest tuńczyk biały, natomiast tuńczyk czerwony może zawierać w sobie większe ilości metali ciężkich oraz toksyn. Tuńczyk czerwony nie powinien być spożywany zbyt często przez kobiety w ciąży oraz dzieci.
Śledź
Śledź to ryba bardzo tłusta, która jest bogata w kwasy omega-3 – zawiera 2 g kwasów w 100 g mięsa, zawiera również witaminy E, D i B oraz fosfor, potas, wapń, selen i żelazo. Na naszym polskim rynku najczęściej można spotkać śledzie atlantyckie.
Miruna
Miruna cieszy się coraz to większą popularnością ze względu na delikatne i bardzo smaczne mięso. Pod względem kalorii jest zbliżona do dorsza, jednak stanowi o wiele lepsze źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3.
Mintaj
Mintaj zaliczany jest do ryb chudych, gdyż ma tylko 0,5 g tłuszczu oraz 56 kcal w 100 g. Wyróżnia się wysoką zawartością fosforu.