Działanie przeciwzapalne
Polifenole i flawonoidy chronią przed zapaleniami, będącymi przyczyną wielu chorób niezakaźnych. Jedzenie awokado zmniejsza zatem częstotliwość chorowania.
Ochrona przed nowotworami
Awokado ma działanie antykancerogenne. Chroni głównie przed rakiem prostaty i rakiem piersi.
Lepsze trawienie
Składniki odżywcze zawarte w awokado likwidują stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego, usprawniając trawienie. Dodatkowo błonnik chroni przed zaparciami i zmniejsza apetyt.
Zachowanie młodego wyglądu
Antyoksydanty obecne w awokado spowalniają procesy starzenia. Osoby spożywające owoc regularnie wyglądają młodziej, ich skóra jest gładsza, a cera bardziej promienna.
subbotina @ 123rf.com
Prawidłowy poziom ciśnienia krwi
Jedzenie awokado reguluje ciśnienie krwi. Potas obecny w owocu chroni przed udarem.
Regulacja poziomu cukru we krwi
Awokado jest pełne jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te zapobiegają lub odwracają oporność insulinową, chroniąc przed wystąpieniem cukrzycy typu II. Dodatkowo błonnik zapobiega skokom poziomu cukru we krwi.
Prawidłowy przebieg ciąży
Kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną dawkę kwasu foliowego, który chroni płód przed wadami cewy nerwowej. Awokado jest bogate w kwas foliowy, który przyswaja się lepiej niż jego syntetyczne odpowiedniki.
Vitaly Valua @ 123rf.com
Poprawa funkcjonowania mózgu
Awokado jest produktem, który jest w stanie spowolnić procesy starzenia się mózgu. Jego regularne spożywanie chroni przez chorobą Alzheimera oraz demencją starczą.
Ochrona serca
Tłuszcze zawarte w awokado pomagają obniżać ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Witamina B6 i kwas foliowy dodatkowo regulują poziom homocysteiny, której nadmiar jest oznaką złej pracy serca.
Zdrowie oczy
Obecna w awokado luteina poprawia funkcjonowanie narządu wzroku. Luteina chroni oczy przed zaćmą i zwyrodnieniami plamki żółtej.
My Make OU @ 123rf.com