Przygotowanie: 30 min.
Proporcje dla 4 osób:
● 80 g płatków owsianych
● 80 g płatków migdałowych
● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich
● 40 g wyłuskanych orzechów laskowych
● 50 g liści szpinaku
● 4 kiwi
● 2 banany
● 5 cl soku z limonki
● 3 łyżki pestek dyni
● 3 łyżki jagód goji (lub suszonej żurawiny)
● 2 łyżki ziaren amarantusa
● 1 łyżka ziaren chia
● 2-3 łyżki syropu klonowego
(lub syropu z agawy)
Przygotowanie:
Orzechy włoskie i laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni wraz z płatkami migdałowymi. Odstaw do ostudzenia.
Kiwi obierz ze skórki, pokrój część na plasterki (około 8 plasterków), odstaw, resztę pokrój w kostkę. Banany obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
Wrzuć do misy miksera pokrojony banany, liście szpinaku, pokrojone w kostkę kiwi, sok z limonki i płatki migdałowe, zmiksuj do uzyskania konsystencji smoothie. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, może uzupełnić smoothie np mlekiem migdałowym lub niedużą ilością wody mineralnej. Wlej smoothie do czterech miseczek. Udekoruj plasterkami kiwi, posyp pestkami dyni, ziarnami chia i amarantusa, uprażonymi orzechami i płatkami migdałowymi oraz jagodami goji (lub suszoną żurawiną).