1. Jedz śniadanie wcześnie
Według dietetyków to śniadanie decyduje o tym, czy nasza dieta będzie skuteczna. Poranny posiłek pozwala przyspieszyć metabolizm, co skutkuje utratą kilogramów. Co istotne, powinno się go spożyć w ciągu godziny od przebudzenia. Im szybciej zjesz śniadanie, tym lepiej wykorzystasz potencjał organizmu do spalania kalorii. Dzięki dobrze zbilansowanemu posiłkowi uodpornisz na niezdrowe przekąski i zjesz mniej w ciągu reszty dnia. Nawet jeśli na samą myśl o wczesnym posiłku masz mdłości, spróbuj przekonać się do koktajlu, jajek bądź owsianki.
2. Zadbaj o białko
Śniadanie powinno składać się ze złożonych węglowodanów (np. płatki owsiane, kasza, chleb razowy), białka oraz świeżych warzyw i owoców. Będąc na diecie powinniśmy zadbać zwłaszcza o białko, ponieważ nie tylko dodaje ono energii, ale i pomaga hamować ataki głodu. Zjedzone rano jajka albo jogurt grecki uchronią nas przed podjadaniem i przed przejadaniem się podczas późniejszych posiłków. Według badań kobiety, które zamieniły pieczywo na jajka, schudły dwa razy więcej od tych, które pozostały przy chlebie. Postaw na omlet, jajka na miękko albo jajecznicę, a przez długi czas od śniadania nie będziesz ani głodna, ani zmęczona. Inne zalecane opcje to owsianka, chuda wędlina, wędzony łosoś, twaróg, musli czy jogurt naturalny, a do tego (obligatoryjnie!) świeże owoce i warzywa.
3. Błonnik to podstawa!
Błonnik pokarmowy to najlepszy przyjaciel osób będących na diecie. Hamuje on napady głodu, reguluje trawienie i pomaga usuwać toksyny z organizmu (słowem – przyspiesza odchudzanie). Najlepsze źródła błonnika to: płatki owsiane, kasza jaglana i jęczmienna, pieczywo pełnoziarniste, banany, migdały, suszone owoce, pestki słonecznika, siemię lniane i amarantus. Dodaj do musli orzechy i słonecznik albo przygotuj kaszę z owocami, a zapewnisz sobie bezcenne wsparcie tego wyjątkowego składnika.
Nawet jeśli jesteś na diecie, nie staraj się obcinać kalorii akurat na śniadaniu. W końcu to ono pobudza metabolizm i zapewnia ci energię na resztę dnia.