Warzywa w najróżniejszych postaciach
Każda z nas wie, że warzywa to skarbiec cennych dla zdrowia witamin i minerałów, ale oprócz tego mają one też wyjątkowe zdolności odchudzające. Obfitują w błonnik pokarmowy, dlatego doskonale sycą (zapobiegając sięganiu po „nadprogramowe” jedzenie) i pobudzają proces przemiany materii. Jedz dużo warzyw surowych i gotowanych (jako przekąski i jako dodatek do posiłków), na obiady często serwuj lekkie zupy warzywne, kilka razy w tygodniu staraj się przygotować koktajl na bazie świeżych warzyw.
Kasze
Kasze, zwłaszcza te grubsze odmiany, również obfitują w błonnik pokarmowy, dlatego warto jak najczęściej wprowadzać je jako element posiłków głównych w zastępstwie za ziemniaki, białe ryże i makarony, naleśniki czy kluski. Porcja kaszy dobrze zaspokoi Twój głów i na pewno nie odbije się negatywnie na wadze. Pamiętaj, że niektóre odmiany kasz (np. owsiana, jaglana) doskonale nadają się nie tylko do dań na ciepło, ale i do zimnych przekąsek (np. do jogurtu).
Przyprawy
Królową przypraw wspierających proces utraty kilogramów jest ostra papryczka chilli, która słynie ze swej zdolności do oczyszczania organizmu z toksyn i przyspieszania przemiany materii. Inne przyprawy o podobnych właściwościach to: imbir, cynamon, goździki, kurkuma, oregano, natka pietruszki.
Owoce cytrusowe i jagodowe
Cytrusy i owoce jagodowe (np. borówki, jeżyny, porzeczki, truskawki, żurawina, maliny) zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Sprzyjają detoksykacji organizmu, dobrze sycą i zapewniają organizmowi szybszą przemianę materii.
Fermentowane produkty mleczne
Jogurty, kefiry, maślanki to produkty będące prawdziwymi sojusznikami szczupłej sylwetki. Są sycące i pożywne, doskonale działają na układ trawienny, korzystnie wpływają na metabolizm, a co więcej – sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej.