Usuwanie zepsutych owoców
Aby owoce były świeże przez dłuższy czas, powinno się je regularnie przeglądać i usuwać nadgnite czy rozmiękczone sztuki. Jeśli na skórce pojawiają się plamy lub przebarwienia, to sygnał, że dany owoc powinno się zjeść w pierwszej kolejności.
Mycie owoców
Owoce myje się tuż przed jedzeniem. Sztuki, które mają jeszcze poleżeć, powinny pozostać nieumyte. Woda usuwa z owoców ochronną warstwę skórki, przez co procesy gnilne postępują szybciej.
Dostęp powietrza
Świeżych owoców nie powinno się przechowywać w folii lub w zamkniętym pojemniku. Najlepiej, by owoce miały dostęp do świeżego powietrza.
Chłodne pomieszczenie
Optymalną temperaturą do przechowywania świeżych owoców jest 16C. W chłodnym pomieszczeniu można ułożyć jabłka, śliwki i gruszki, które bez przeszkód utrzymają świeżość przez 2-3 dni. Pomarańcze, cytryny czy mandarynki mogą w takiej temperaturze leżeć przez około tydzień. Jeśli owoce będą przechowywane w nieco chłodniejszej spiżarni (12-13C), zachowają świeżość prawie dwa razy dłużej.
Ułożenie owoców
Owoce, które mają być przechowywane przez dłuższy czas, powinny być ułożone w taki sposób, by się nie dotykały – najlepiej w koszyku lub w skrzynce. Pojemnik może być wyłożony dodatkowo papierowymi ręcznikami, trocinami lub innym naturalnym materiałem, który wchłonie wilgoć.
Lodówka
W lodówce można przechowywać niemalże każdy owoc. Jest ona najlepszym miejscem do przechowywania arbuza, liczi, niektórych gatunków mango, czy melonów. Dodatkowo można dzięki niej przedłużyć świeżość poziomek, malin, jeżyn oraz jagód. W lodówce nigdy nie powinno się przechowywać bananów, papai i wielu innych egzotycznych gatunków, gdyż źle znoszą temperatury poniżej 10C – tracą smak i zaczynają się psuć.
Owoce w lodówce powinno się wkładać do specjalnie przeznaczonej do tego celu szuflady. W jej wnętrzu utrzymuje się odpowiednia temperatura. Dobrze jest wyłożyć wnętrze szuflady papierem, który w razie potrzeby wchłonie wodę z owoców. Choć lodówka opóźnia procesy gnilne, powinno się raz na dwa dni przejrzeć przechowywane w niej owoce, by usunąć ewentualne nadpsute sztuki.