SKŁADNIKI
- 250 g makaronu typu lasagne
- 500 g miąższu z dyni
- 500 g pieczarek
- 100 g sera mozzarella
- 50 g parmezanu
- tymianek
- szałwia
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 500 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- gałka muszkatałowa
PRZYGOTOWANIE
- Dynię obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch dyni układamy kilka gałązek tymianku i listków szałwii. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, po czym na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do masła dodajemy mąkę. Całość mieszamy, ciągle trzymając na małym ogniu ok. 2 minut. Do masła i mąki dolewamy letnie mleko, nie przerywając mieszania. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Sos gotujemy ok. 3 minut do uzyskania kremowej konsystencji ciągle mieszając na małym ogniu.
- Zaczynamy układać lasagne. Na dno formy żaroodpornej wlewamy 3-4 łyżki sosu beszamelowego, który dokładnie rozprowadzamy. Na sos nakładamy płaty makaronu, następnie plasterki dyni i pieczarek. Całość polewamy 3-4 łyżkami beszamelu i obsypujemy parmezanem. I tak nakładamy kolejne warstwy lazanii: makaron, plasterki dyni i pieczarek, sos beszamelowy, parmezan, aż do ukończenia składników. Kończymy na płatach makaronu, ostatniej porcji beszamelu i plasterkach dyni. Na wierzch układamy pokrojoną w kawałki mozzarellę.
- Lasagne pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.