Biotyna zapobiega rozdwajaniu się paznokci i końcówek włosów. Znaleźć ją można w płatkach owsianych, warzywach strączkowych i orzechach.
Wiele pań narzeka na to, że ich włosy i paznokcie wolno rosną. Przyczyną może być niedobór kwasu foliowego. Niestety, organizm dość szybko go wydala, dlatego ważne jest jego stale uzupełniane. Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy można zapewnić organizmowi, np. jedząc na śniadanie miseczkę płatków owsianych, na obiad szpinak i szklankę soku pomarańczowego na podwieczorek.
Marina Kirezhenkova @ 123rf.com
Największą zmorą paznokci są pojawiające się na ich białe plamki i prążki - rezultat niedoboru aminokwasów siarkowych. Cysteinę organizm może wyprodukować samodzielnie, jeśli dostarczymy mu odpowiedniej ilości metioniny zawartej w mięsie i produktach zbożowych.
Bardzo ważna w prawidłowym rozwoju włosów i paznokci jest witamina B5. Naturalnym źródłem tego wartościowego minerału są jaja, białe mięso, ryby, warzywa strączkowe czy produkty zbożowe.
Odpowiednie nawilżenie i elastyczność gwarantuje paznokciom miedź, której spore ilości możemy znaleźć w pestkach słonecznika, suszonych owocach itp.
subbotina @ 123rf.com