- Herbata czarna
Najczęściej spożywany gatunek, o silnym aromacie i wysokiej zawartości kofeiny. Zamierzony efekt osiągnięto dzięki długiemu procesowi utleniania, fermentacji oraz suszenia liści. Aby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych, czarną herbatę zaleca się parzyć 3-4 minuty. Ma ona zbawienny wpływ na poziom złego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie. Jest też polecana diabetykom.
- Herbata zielona
Suszone liście herbaty zawierają sporą dawkę polifenoli i przeciwutleniaczy, ponieważ przy procesie ich produkcji pomija się fazę fermentacji. Herbata charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy B, C oraz E i przyspiesza metabolizm działając wspomagająco na odchudzanie. Dzięki poddaniu specyficznym fazom produkcji, torebkę zielonej herbaty można zaparzać nawet do trzech razy.
- Herbata czerwona
Ten gatunek herbaty zyskał swoją nazwę dzięki czerwonemu zabarwieniu brzegów listków, jakie uzyskano w procesie ich fermentacji. Napój ten posiada nieco gorzkawy smak, za którym stoją liczne właściwości odżywcze oraz mikroelementy. Herbata działa moczopędnie, co sprzyja wydalaniu toksyn, obniża także poziom złego cholesterolu i poprawia koncentrację. Najlepiej zaparzać ją w dzbanku przez 3-7 minut.
- Herbata biała
Spośród wszystkich rodzajów herbat to właśnie biała jest najdelikatniejsza w smaku. Kolor herbaty jest zasługą faktu, że rosnące krzewy chroni się przed promieniami słonecznymi, w wyniku czego są one pozbawione chlorofilu. Do jej zalet należy wysoka zawartość witaminy C oraz antyoksydantów.