Herbata jest bez wątpienia jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Zawartość cennych składników oraz ich dobroczynne oddziaływanie na organizm sprawiły, że napój ten szybko zdobył popularność nie tylko w krajach, gdzie się go uprawia. Ze względu na różne procesy produkcyjne można wyróżnić kilka gatunków herbaty, a efekt każdego z nich zaskoczy niejedno podniebienie.
Maryia Bahutskaya @ 123rf.com
- Herbata czarna
Najczęściej spożywany gatunek, o silnym aromacie i wysokiej zawartości kofeiny. Zamierzony efekt osiągnięto dzięki długiemu procesowi utleniania, fermentacji oraz suszenia liści. Aby zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych, czarną herbatę zaleca się parzyć 3-4 minuty. Ma ona zbawienny wpływ na poziom złego cholesterolu, wzmacnia naczynia krwionośne i obniża ciśnienie. Jest też polecana diabetykom.
- Herbata zielona
Suszone liście herbaty zawierają sporą dawkę polifenoli i przeciwutleniaczy, ponieważ przy procesie ich produkcji pomija się fazę fermentacji. Herbata charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy B, C oraz E i przyspiesza metabolizm działając wspomagająco na odchudzanie. Dzięki poddaniu specyficznym fazom produkcji, torebkę zielonej herbaty można zaparzać nawet do trzech razy.
- Herbata czerwona
Ten gatunek herbaty zyskał swoją nazwę dzięki czerwonemu zabarwieniu brzegów listków, jakie uzyskano w procesie ich fermentacji. Napój ten posiada nieco gorzkawy smak, za którym stoją liczne właściwości odżywcze oraz mikroelementy. Herbata działa moczopędnie, co sprzyja wydalaniu toksyn, obniża także poziom złego cholesterolu i poprawia koncentrację. Najlepiej zaparzać ją w dzbanku przez 3-7 minut.
- Herbata biała
Spośród wszystkich rodzajów herbat to właśnie biała jest najdelikatniejsza w smaku. Kolor herbaty jest zasługą faktu, że rosnące krzewy chroni się przed promieniami słonecznymi, w wyniku czego są one pozbawione chlorofilu. Do jej zalet należy wysoka zawartość witaminy C oraz antyoksydantów.
Powiązane artykuły
-
Korzystając z tych 8 dobrodziejstw natury, będziesz cieszył się dłuższym życiem
Spośród tysięcy jadalnych roślin istniejących na świecie, można wyodrębić grupę śmiało nazywaną „przedłużającą życie”. Podczas, gdy inne rośliny wpływają pozytywnie na układ pokarmowy, nerwowy, czy odpornościowy, to istnieją takie, które mają specjalne właściwości zapobiegające poważnym chorobom (przede wszystkim chorobom serca). Wszelkie rośliny, które są w stanie poprawić pracę serca lub po prostu polepszyć stan zdrowia, mają realny wpływ na długość życia człowieka. Naszą uwagę przykuło 8 najbardziej znanych roślin, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji zdrowotnej. Sprawdź naszą listę!
-
Dlaczego warto badać gęstość kości?
Osteoporoza jest bardzo często nazywana „cichym złodziejem”, gdyż choroba ta może przez długi czas rozwijać się bez jakichkolwiek objawów, równocześnie stopniowo osłabiając nasze kości. Można jednak wcześniej temu zapobiec podejmując działania profilaktycznie w postaci densytometrii, czyli badania gęstości tkanki kostnej.
-
Produkty, których nie może zabraknąć w Twojej diecie podczas miesiączki
Każda kobieta doskonale zna ból związany z miesiączkowaniem oraz ma swój sprawdzony lek na jego uśmierzenie. Jednak zanim sięgniemy po farmaceutyki warto poznać potrawy oraz składniki, które są w stanie ten ból lekko uśmierzyć, lub całkowicie wyeliminować jeśli tylko włączymy je do swojej diety przed lub w trakcie okresu.
-
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny
Masz obawy co do tego, czy Twoja miesiączka aby na pewno jest normalna? Twój okres pojawia się co tydzień? A może regularnie, ale jest niemal niezauważalny? Dowiedz się, co świadczy o tym, że powinnaś się wybrać do ginekologa.
Wioletta
6 znaków, które powiedzą Ci, że Twój okres nie jest normalny 2017-03-06 08:35:45 2017-02-28 09:08:26