Czas przygotowania: 20 min.
Dla 4 osób
Składniki:
Na ruloniki z buraczków:
● 1 ugotowany średniej wielkości burak
Na sałatkę:
● 1 surowy średniej wielkości burak
● 2 ugotowane średniej wielkości buraki
● 2 cykorie
● 50 g orzechów włoskich
● 2 cebulki dymki
● 50 g pestek dyni
Na buraczkowy dip:
● 1 ugotowany burak
● sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
● 5 cl oleju rzepakowego
● Kilka łyżek wody mineralnej niegazowanej
● Kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
● Sól, pieprz
● ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Ruloniki z buraczków :
Ugotowanego i obranego buraka pokrój w szerokie paski przy pomocy obieraczki do warzyw, posól, popieprz. Zwiń paski buraczka w ruloniki, szersze lub węższe, według uznania, zawiń je oddzielnie w folię pomocy spożywczą i wstaw do lodówki.
Buraczkowy dip:
Ugotowanego buraka pokrój w drobną kostkę i zmiksuj lub zblenduj, dodając odrobinę wody mineralnej; następnie dodaj olej rzepakowy, wyciśnięty sok z ½ pomarańczy, oraz kilka kropli wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie), posól, popieprz. Dip powinien mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku pomarańczowego lub wody mineralnej. Odstaw.
Pestki dyni:
Pestki dyni upraż na małym ogniu na suchej patelni, często nią potrząsając, tak długo, aż pestki zaczną pękać. Odstaw.
Cykoria i buraczki :
Cykorię umyj, osusz, wykrój gorzki, twardy rdzeń, i pokrój liście w cienkie, krótkie słupki. Buraczki (gotowane i surowe) pokrój również w cienkie, krótkie słupki. Przełóż surowe buraczki do miseczki z bardzo zimną wodą, pozostaw na chwilę, odsącz z wody, osusz. Dymkę obierz i drobno posiekaj.
Orzechy włoskie grubo posiekaj. Szczypiorek umyj i osusz, drobno posiekaj.
Podanie :
Wyłóż na talerzyki sałatkę z pokrojonych w słupki buraczków i cykorii, posyp je grubo posiekanymi orzechami włoskimi i uprażonymi pestkami dyni. Ułóż obok ruloniki z buraczków (jeśli są grube, możesz je przekroić na pół, ok. 2 cm długości), posyp je drobno posiekaną cebulką dymką. Buraczkowy dip podaj obok w małym pojemniczku, posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.