Badania
Badania wskazują jednoznacznie już od bardzo wielu lat, iż stosowanie diet wegetariańskich, w tym oczywiście ścisłej diety wegańskiej nie stanowi problemu, zagrożenia dla życia, zdrowia i jest wskazane również dla dzieci i matek w ciąży. Mało tego te same badania wskazują na fakt, iż grupy wegetarian i wegan są statystycznie bardziej zdrowe, a na niektóre choroby cywilizacyjne chorują wielokrotnie rzadziej niż osoby spożywające na co dzień mięso i inne produkty zwierzęce. Liczba rzetelnie wykonanych badań na ten temat jest niezmiernie duża, a wykonujące je instytucje to światowe autorytety.
Diety wegetariańskie i wegańskie są popularyzowane również przez gwiazdy, które używają ich często jako diet oczyszczających. W takim samym celu na diety tego typu przechodzą niektórzy sportowcy w okresie przedstartowym. Faktem jest, że są to diety lekkie, bogate w błonnik i jak się okazuje multum witamin, których często próżno szukać w tradycyjnej polskiej diecie z kotletem w roli głównej.
Co zamiast mięsa?
Wielu wegetarian i wegan nie szuka zamienników mięsa w ogóle, ale dla osób dopiero początkujących, próbujących tego stylu życia i odżywiania może to być konieczne. Przydać się więc może kilka ciekawych przepisów na zrobienie swoich własnych kotletów. Wykorzystać do nich można soję, soczewicę, a nawet fasolę. To warzywa niezwykle bogate w białko i zapewniające nam multum składników odżywczych.
Rośnie również liczba sklepów oferujących produkty alternatywne jeżeli chodzi o odżywianie. To już nie tylko skrzętnie ukryte w miastach małe sklepiki ze zdrową żywnością, ale zwietrzywszy szansę na pokaźne zarobki do walki o klienta dołączyły również duże sieci handlowe udostępniając w swoich sklepach klientom półki ze zdrową żywnością, pozbawioną mięs i produktów pochodzenia zwierzęcego.