Zwiększ udział wapnia w diecie
Wapń jest odpowiedzialny za zdrowe, mocne kości i bierze udział w wielu istotnych procesach fizjologicznych. U kobiet po 40-ce przyswajalność wapnia przez organizm ulega zmniejszeniu, dlatego powinien być on dostarczany w zwiększonych ilościach. Pij wodę mineralną o wysokiej zawartości wapnia, a także mleko, maślanki i kefiry, jedz sery twarogowe, jaja, jogurty.
Częściej sięgaj po ryby
Ryby są doskonałym źródłem wapnia i białka. Jednocześnie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na serce i układ krążenia, o które po 40-ce zdecydowanie należy zadbać. Dodatkowo tłuszcze zawarte w rybach pobudzają przemianę materii i wspomagają proces spalania zgromadzonej tkanki tłuszczowej.
Baiba Opule @ 123rf.com
Pokochaj warzywa i produkty zbożowe
Zmaksymalizuj w jadłospisie udział warzyw, ziaren i produktów zbożowych (np. kasz, pieczywa razowego, brązowego ryżu, płatków owsianych, etc.). Zawierają one cenne witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i inne ważne minerały, a także duże pokłady błonnika pokarmowego sprzyjającego odchudzaniu. Często spożywaj bogate w fitoestrogeny siemię lniane i rośliny strączkowe.
Czerp zdrowie, piękno i witalność z owoców
Po 40-ce warto wprowadzić do codziennej diety zwiększone ilości owoców, zwłaszcza cytrusowych i jagodowych (np. porzeczki, jagody, żurawinę, truskawki). Dodają energii i witalności, a ponadto stanowią bogatą skarbnicę witaminy C oraz drogocennych przeciwutleniaczy. Składniki te przeciwdziałają starzeniu się organizmu, chronią przed nowotworami oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry.
pixabay.com