U kobiet po czterdziestym roku życia przemiana materii spowalnia, dlatego dużo łatwiej w tym wieku „dorobić się” nadprogramowych kilogramów. W tym okresie zaczynamy też obserwować pierwsze objawy starzenia się organizmu. Jeśli chcesz zachować szczupłą sylwetkę i młody wygląd oraz zadbać o zdrowie, warto wprowadzić w codziennym odżywianiu kilka zmian. Oto 4 dietetyczne porady dla kobiet 40+.
Goodluz @ fotolia.com
Zwiększ udział wapnia w diecie
Wapń jest odpowiedzialny za zdrowe, mocne kości i bierze udział w wielu istotnych procesach fizjologicznych. U kobiet po 40-ce przyswajalność wapnia przez organizm ulega zmniejszeniu, dlatego powinien być on dostarczany w zwiększonych ilościach. Pij wodę mineralną o wysokiej zawartości wapnia, a także mleko, maślanki i kefiry, jedz sery twarogowe, jaja, jogurty.
Częściej sięgaj po ryby
Ryby są doskonałym źródłem wapnia i białka. Jednocześnie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, mające korzystny wpływ na serce i układ krążenia, o które po 40-ce zdecydowanie należy zadbać. Dodatkowo tłuszcze zawarte w rybach pobudzają przemianę materii i wspomagają proces spalania zgromadzonej tkanki tłuszczowej.
Baiba Opule @ 123rf.com
Pokochaj warzywa i produkty zbożowe
Zmaksymalizuj w jadłospisie udział warzyw, ziaren i produktów zbożowych (np. kasz, pieczywa razowego, brązowego ryżu, płatków owsianych, etc.). Zawierają one cenne witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i inne ważne minerały, a także duże pokłady błonnika pokarmowego sprzyjającego odchudzaniu. Często spożywaj bogate w fitoestrogeny siemię lniane i rośliny strączkowe.
Czerp zdrowie, piękno i witalność z owoców
Po 40-ce warto wprowadzić do codziennej diety zwiększone ilości owoców, zwłaszcza cytrusowych i jagodowych (np. porzeczki, jagody, żurawinę, truskawki). Dodają energii i witalności, a ponadto stanowią bogatą skarbnicę witaminy C oraz drogocennych przeciwutleniaczy. Składniki te przeciwdziałają starzeniu się organizmu, chronią przed nowotworami oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry.
pixabay.com
Powiązane artykuły
-
Życie bez kotleta – czy tak się da?
Od dawna trwa spór o to, czy można normalnie funkcjonować bez mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z jednej strony obserwujemy żywienie konserwatywne oparte o mięso i produkty zwierzęce, z drugiej teoriom tym zaprzeczają sportowcy wegetarianie, weganie i ich rosnąca grupa w społeczeństwie na co dzień. Spór jest dość emocjonalny, a więc warto usunąć z niego zbędne zupełnie emocje i skupić się jedynie na faktach.
-
Czy wiesz, które gatunki ryb warto wprowadzić do swojej codziennej diety?
Niemal wszędzie słyszy się, że powinniśmy jeść często ryby, ponieważ są smaczne i zdrowe. Jednak czy na pewno wszystkie rodzaje ryb są wskazane w naszej diecie? Okazuje się, że nie. Niektóre ryby mają niewielką wartość odżywczą, inne żyjące w brudnych wodach zwierają szkodliwe toksyny, a te hodowane często zawierają antybiotyki. Podpowiadamy jak należy kupować ryby, aby wybrać te najzdrowsze.
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
-
9 najlepszych sposobów na powstrzymanie chęci jedzenia - nr 6 to nasz faworyt!
Uwielbiasz jeść, kochasz wszystko co pięknie pachnie, dobrze smakuje i ładnie wygląda i nie potrafisz powstrzymać się od zjedzenia kolejnej porcji? Niestety twoja waga ciągle rośnie i tak będzie dalej, jeżeli nie opracujesz w głowie planu, który pogodzi ochotę na jedzenie z marzeniem o pięknym ciele. Przygotowaliśmy dla ciebie kilka trików, które pomogą ci zapanować nad twoim obżarstwem.
Kamila
9 najlepszych sposobów na powstrzymanie chęci jedzenia - nr 6 to nasz faworyt! 2016-11-13 06:54:53 2016-11-08 10:43:47