1. Żadnych głodówek
Aby schudnąć, codziennie powinno się zjadać 4-5 posiłków. Powinny mieć one stałe godziny, przez co organizm ubędzie miał regularne dostawy energii. Przemiana materii przyspieszy, a kilogramy znikną szybciej. Co ważne, utrzymanie stałych pór posiłków sprawi, że nadwaga nie powróci.
2. Napary ziołowe
Na zmniejszenie nadwagi doskonale wpływają napary z ziół takich jak babka płesznik, młody jęczmień czy też czystek. Zioła regulują trawienie, usuwają toksyny i ograniczają wchłanianie tłuszczu.
3. NIE dla owoców wieczorem
Owoce są ważnym składnikiem diety odchudzającej, jednak powinno się jeść je jedynie w ciągu dnia. Owoce spożywane na kolacje podnoszą poziom cukru we krwi, a nadmiar kalorii gromadzi się w wątrobie i powoduje tycie.
Lithian @ 123rf.com
4. Suszone śliwki przyjazne odchudzaniu
Suszone śliwki mają dość sporo kalorii, jednak szybko zaspokajają głód. Nawet 1-2 śliwki suszone dziennie spowalniają wchłanianie cukru i ułatwiają organizmowi spalanie tłuszczu.
5. Obiad rozpoczęty sałatką
Jeżeli obiad rozpoczyna się od zjedzenia porcji warzyw, zaspokojenie głodu jest łatwiejsze. Sałata z dodatkiem kilku kropli oliwy napełni żołądek i zapobiegnie objadaniu się.
Baiba Opule @ 123rf.com