KobiecePorady.pl

Dieta idealna, czyli jak jedzenie wpływa na proces starzenia i pojawianie się chorób

Psychiatra z Kalifornii W.M Bortz powiedział: "Żyjemy zbyt krótko i umieramy zbyt długo. Fizyczną dojrzałość osiągamy w wieku 25 lat, dojrzałość emocjonalną w wieku 35 lat, dojrzałość intelektualną w wieku 45 lat. Dojrzałość duchowa przychodzi jeszcze później. Jest tragiczne, iż właśnie wtedy, gdy jesteśmy w szczycie formy mentalno-duchowej, większość z nas zabija postępująca degradacja ciała".

inspiracje zdrowie -

Powiązane artykuły

  • Efektywne rozciąganie do szpagatu

    Wiele razy na pewno każda z Was podchodziła do wyzwania pt. "Szpagat w miesiąc". Jednym się udało, innym nie. Chociaż rozciągałyście się pewnie kilka razy w tygodniu i po godzinie, no nie? Na pewno jesteście ciekawe dlaczego tak się dzieje, że jedne robią szpagat w miesiąc, a inne po 2 latach nie mogą nadal go wykonać. No to już Wam mówię od czego to zależy ;)

  • Smak koloru – wywiad z dietetykiem Anną Orzeł

    "Należy zadbać o to aby kształt, wygląd, barwa i konsystencja jedzenia były atrakcyjne, ponieważ ma to olbrzymi wpływ na wykorzystanie i przyswajalność pokarmu przez organizm człowieka."  Dietetyk mgr inż. Anną Orzeł

  • Szamanizm, czy najstarszy system medyczny ? Dietetyk Anna Orzeł o tradycyjnej medycynie chińskiej

    W założeniach filozofii TCM  człowiek jako jedność ciała, umysłu i duszy jest łącznikiem między światem Ziemi, materii (biegun Yin), a światem niebios, ducha (biegun Yang). Celem jest osiągnięcie równowagi między dwoma przeciwstawnymi siłami, które tradycyjnie nazywane są Yin i Yang. TCM zakłada, że zdrowie oraz choroba wynikają z braku harmonii między tymi dwoma siłami.

  • Smak koloru – wywiad z dietetykiem Anną Orzeł

    "Należy zadbać o to aby kształt, wygląd, barwa i konsystencja jedzenia były atrakcyjne, ponieważ ma to olbrzymi wpływ na wykorzystanie i przyswajalność pokarmu przez organizm człowieka."  Dietetyk mgr inż. Anną Orzeł