Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 400 g spaghetti
● ½ batata
● 1 pęczek natki pietruszki
● 1 ząbek czosnku
● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania
● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Batata obierz. Pokrój w drobną kostkę i ugotuj około 20 minut na parze.
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Czosnek, obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Zmiksuj natkę pietrzuszki, czosnek, orzechy i parmezan. Posól, popierz, wymieszaj.
Makaron ugotuj około 10 minut.
Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, dodaj ugotowane na parze bataty, zrumień je lekko przez około 5 minut, mieszając.
Odcedź makaron, wymieszaj z pesto i dodaj podsmażone bataty.
Przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i startym parmezanem. Smacznego!