Dzisiaj proponuję Wam proste, smaczne i zdrowe danie wegetariańskie na zimę z makaronem, batatem i orzechami. Słodkie ziemniaki są zdrowsze od tradycyjnych, zawierają bowiem wiele witamin z grupy B oraz dużą ilość witaminy A (w formie roślinnego beta-karotenu), chronią zatem przed nowotworami i chorobami serca, dostarczają również wiele cennych pierwiastków: magnez, potas, fosfor, mangan i miedź. Są także bogate w węglowodany złożone i błonnik. O cennych właściwościach orzechów włoskich nie trzeba już wspominać: zawierają mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu i serca, są również źródłem żelazu, potasu, magnezu i wapnia oraz witamin. Podobnie olej z orzechów włoskich, obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy.
smakifrancji.blogspot.com
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 25 min.
Porcja dla 4 osób:
● 400 g spaghetti
● ½ batata
● 1 pęczek natki pietruszki
● 1 ząbek czosnku
● 40 g orzechów włoskich + kilka orzechów do podania
● 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Batata obierz. Pokrój w drobną kostkę i ugotuj około 20 minut na parze.
Natkę pietruszki umyj, osusz, drobno posiekaj. Czosnek, obierz, usuń twardy rdzeń, drobno posiekaj. Zmiksuj natkę pietrzuszki, czosnek, orzechy i parmezan. Posól, popierz, wymieszaj.
Makaron ugotuj około 10 minut.
Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, dodaj ugotowane na parze bataty, zrumień je lekko przez około 5 minut, mieszając.
Odcedź makaron, wymieszaj z pesto i dodaj podsmażone bataty.
Przed podaniem posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi i startym parmezanem. Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Smaki Francji
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45