Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 awokado
● 1 ogórek (średni)
● 2 świeże cebulki
● 1 łodyga selera naciowego
● 1 zielone jabłko
● garść listków rukoli
● sok z jednej cytryny
● kilka listków bazylii
● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia na godzinę.
Przed podaniem dopraw solą, pieprzem, wymieszaj
Przelej do szklanek lub miseczek. Udekoruj ziarnami i pestkami dyni i/lub słonecznika (możesz je uprzednio uprażyć na suchej patelni) i listkami bazylii.