KobiecePorady.pl

Zdrowy deser z figami, nasionami chia i mleczkiem kokosowym

Wbrew temu, co możemy sądzić, figa nie jest owocem, lecz owocostanem figowca, zawierającym w sobie setki owoców- maleńkich pestkowców. Każda pestka figi stanowi owoc, który rozwija się z zapylonego wcześniej kwiatu.

Świeże figi są we Francji dostępne od lipca do października, jest to okres, kiedy przyrządza się z nich przeróżne desery, tarty, konfitury, jak również słodko-słone przekąski, przystawki i potrawy.

Tym razem polecam Wam przepis na zdrowy deser z udziałem fig, mleczka kokosowego, ziaren chia i syropu z agawy, który podajemy najlepiej w szklankach, aby wizualnie ładnie się prezentował.

Oczywiście deser ten nie tylko ładnie się prezentuje, ale komponujące go składniki mają wiele wartości odżywczych. Świeże figi są bogatym źródłem witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Nasiona rośliny chia (Salvia hispanica) pochodzącej z Meksyku i Gwatemalii stanowiły niegdyś podstawowe pożywienie Azteków i Majów, oznaczają « siłę » w starożytnym języku Majów. Zawierają one duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, wysokiej jakości białka oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Regularnie spożywane wspomagają układ trawienny, krążenia oraz pracę serca, wpływają również korzystnie na kondycję skóry.

Syrop z agawy, który ma prawie 5 razy niższy indeks glikemiczny niż biały cukier jest bogaty w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo czy magnez, może mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Sałatka z melona i owoców leśnych z estragonem

    Na koniec lata proponuję Wam jeszcze jeden przepis na lekki deser z owocami : sałatkę owocową skomponowaną z jeżyn, malin, truskawek, melona i winogron z nutą estragonu i dodatkiem syropu z agawy.

  • Wykwintny keks z łososiem

    Mam dla Was dzisiaj zupełnie prosty przepis na pyszny keks z łososiem -świeżym i wędzonym, z dodatkiem koperku, który możecie podać na różne okazje, jako przekąskę na letnie przyjęcie, piknik, czy urodzinową imprezę. A podany z zieloną sałatą doprawioną winegretem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, może stanowić samodzielne lekkie danie na lato.

  • Zielony chłodnik z awokado

    Zupełnie prosty przepis na wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania.

  • Jesienna terrina z grzybów

    Sezon na grzyby trwa, a zatem czemu nie mielibyście przygotować jesiennej terriny wegańskiej, na którą przepis, łatwy do wykonania, podaję Wam poniżej. W skład tej terriny wchodzą głównie pieczarki i borowiki, ale możecie skomponować ją również, wedle własnej inspiracji, z innych leśnych grzybów.