Wbrew temu, co możemy sądzić, figa nie jest owocem, lecz owocostanem figowca, zawierającym w sobie setki owoców- maleńkich pestkowców. Każda pestka figi stanowi owoc, który rozwija się z zapylonego wcześniej kwiatu.
Świeże figi są we Francji dostępne od lipca do października, jest to okres, kiedy przyrządza się z nich przeróżne desery, tarty, konfitury, jak również słodko-słone przekąski, przystawki i potrawy.
Tym razem polecam Wam przepis na zdrowy deser z udziałem fig, mleczka kokosowego, ziaren chia i syropu z agawy, który podajemy najlepiej w szklankach, aby wizualnie ładnie się prezentował.
Oczywiście deser ten nie tylko ładnie się prezentuje, ale komponujące go składniki mają wiele wartości odżywczych. Świeże figi są bogatym źródłem witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, C, E i K. Nasiona rośliny chia (Salvia hispanica) pochodzącej z Meksyku i Gwatemalii stanowiły niegdyś podstawowe pożywienie Azteków i Majów, oznaczają « siłę » w starożytnym języku Majów. Zawierają one duże ilości błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, wysokiej jakości białka oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Regularnie spożywane wspomagają układ trawienny, krążenia oraz pracę serca, wpływają również korzystnie na kondycję skóry.
Syrop z agawy, który ma prawie 5 razy niższy indeks glikemiczny niż biały cukier jest bogaty w składniki mineralne takie jak: potas, wapń, sód, żelazo czy magnez, może mieć działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 1 godz.
Porcja dla 4 osób :
● 6 świeżych fig
● 70 cl mleczka kokosowego
● 4 łyżeczek syropu z agawy (lub miodu z akacji)
● 4 łyżek nasion chia
● 1 g agar-agar
Przygotowanie:
Figi oczyść i usuń ogonki. Dwie figi pokrój na cienkie plasterki, wyłóż nimi dno i ścianki 4 szklanek.
W misce wymieszaj mleczko kokosowe z syropem z agawy. Przelej połowę mleczka do rondelka. Wsyp nasiona chia do miski z mleczkiem kokosowym, wymieszaj dokładnie przy użyciu trzepaczki i przelej do szklanek. Wstaw do lodówki.
Wsyp agar-agar do rondla z pozostałym mleczkiem kokosowym, wymieszaj dokładnie ubijając trzepaczką. Podgrzej, doprowadzając do wrzenia i mieszając przez około 2 minuty. Zdejmij z ognia i pozostaw na kilka minut do ostudzenia, po czym wlej do szklanek ze schłodzonym mleczkiem z ziarnami chia. Wstaw do schłodzenia do lodówki na 2 godziny. Podawaj udekorowane ćwiartkami fig.
Powiązane artykuły
-
Przepis na kakaową tartę z owocami
Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.
-
Pieczone jabłka z żurawiną
A może zamiast tradycyjnego deseru przygotujecie na Walentynki pieczone jabłka z żurawiną? Są zdrowe i smaczne, nie za słodkie, lekko kwaskowate. Życzę Wam wszystkim miłych Walentynek!
-
Czekoladowy krem wegański z awokado
Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.
-
Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami
Oryginalny wegański deser na początek jesieni z udziałem jeżyn i gruszek na bazie mleka migdałowego i nasion chia. A do tego odrobina węgla drzewnego w proszku oraz syropu klonowego. Dajcie się skusić na ten zdrowy roślinny deser!
Smaki Francji
Pudding z nasion chia z jeżynami i gruszkami 2020-09-21 08:56:35 2020-09-18 01:00:53