Zupełnie prosty przepis na wegański chłodnik z awokado, którego skład komponują również: ogórek, seler naciowy, rukola, zielone jabłko, bazylia, świeże cebulki- to moja propozycja na lato. Chłodnik podajemy udekorowany ziarnami lnu, sezamu, pestkami dyni, słonecznika - wedle uzania.

smakifrancji.blogspot.com
Przygotowanie: 15 min.
Porcja dla 4 osób :
● 1 awokado
● 1 ogórek (średni)
● 2 świeże cebulki
● 1 łodyga selera naciowego
● 1 zielone jabłko
● garść listków rukoli
● sok z jednej cytryny
● kilka listków bazylii
● ziarna lnu, słonecznika, dyni, sezamu (do wyboru) do podania
● oliwa z oliwek
● sól, pieprz
● pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Obierz warzywa i owoce, pokrój na małe kawałki i zmiskuj z rukolą, sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, 2 szczyptami pieprzu Cayenne, dodając 1-2 szklanki wodę- w zależności od pożądanej gęstości. Odstaw do schłodzenia na godzinę.
Przed podaniem dopraw solą, pieprzem, wymieszaj
Przelej do szklanek lub miseczek. Udekoruj ziarnami i pestkami dyni i/lub słonecznika (możesz je uprzednio uprażyć na suchej patelni) i listkami bazylii.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Zupa z zielonej soczewicy
Zielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska.
Smaki Francji
Zupa z zielonej soczewicy 2018-02-16 07:15:58 2018-02-15 21:21:42