Jedz owoce i lekkie sałatki
Aby czuć sytość, powinno się jeść sałatki warzywne z dodatkiem chudego mięsa, które doskonale zaspokoją głód. Nie może być w nich dodatku majonezu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną. Warto sięgać również po owoce, które dają energię i witaminy potrzebne dla zdrowia.
Jedz jajka, galarety oraz żurek
Bez wyrzutów sumienia można sięgać po wielkanocne jajka faszerowane, zimne nóżki oraz żurek ugotowany na chudym bulionie. W daniach tych jest niewiele tłuszczu i węglowodanów. Powinno się pamiętać o umiarze w jedzeniu jajek, gdyż dostarczają cholesterolu.
Sofiaworld @ shutterstock.com
Poczęstuj się ciastem
Wielkanocne wypieki kuszą zapachem i wyglądem, jednak nie każdy z nich można zjeść na diecie. Niewielki kawałek nielukrowanej baby ze zdrowymi bakaliami, ciasta drożdżowego lub ciasta piaskowego z małą zawartością masła nikomu nie zaszkodzi.
Nie jedz tłustych mięs i ciast z kremem
Wielkanocne serniki, pasztety, pieczony boczek oraz biała kiełbasa są na diecie niewskazane. Powinno się ich unikać w każdej postaci. Jeśli jednak pasztet jest specjalnością pani domu bądź sernik najlepszym wypiekiem babci, można skosztować ich bardzo cieniutki plasterek – będzie to niewiele ponad 100 kcal.
PHOTOCREO Michal Bednarek @ shutterstock.com