Obawa o przytycie w czasie Wielkanocy jest uzasadniona – stół ugina się pod pysznymi potrawami, z których każda dostarcza mnóstwo kalorii. Jest to trudny czas zwłaszcza dla osób będących na diecie odchudzającej, gdyż po okresie ograniczonego przyjmowania kalorii, organizm gromadzi zapasy tłuszczu znacznie szybciej. Jak przetrwać Wielkanoc i nie przytyć, jednocześnie nie odmawiając sobie wszystkiego?

Maksim Shmeljov @ shutterstock.com
Jedz owoce i lekkie sałatki
Aby czuć sytość, powinno się jeść sałatki warzywne z dodatkiem chudego mięsa, które doskonale zaspokoją głód. Nie może być w nich dodatku majonezu, który jest prawdziwą bombą kaloryczną. Warto sięgać również po owoce, które dają energię i witaminy potrzebne dla zdrowia.
Jedz jajka, galarety oraz żurek
Bez wyrzutów sumienia można sięgać po wielkanocne jajka faszerowane, zimne nóżki oraz żurek ugotowany na chudym bulionie. W daniach tych jest niewiele tłuszczu i węglowodanów. Powinno się pamiętać o umiarze w jedzeniu jajek, gdyż dostarczają cholesterolu.
Sofiaworld @ shutterstock.com
Poczęstuj się ciastem
Wielkanocne wypieki kuszą zapachem i wyglądem, jednak nie każdy z nich można zjeść na diecie. Niewielki kawałek nielukrowanej baby ze zdrowymi bakaliami, ciasta drożdżowego lub ciasta piaskowego z małą zawartością masła nikomu nie zaszkodzi.
Nie jedz tłustych mięs i ciast z kremem
Wielkanocne serniki, pasztety, pieczony boczek oraz biała kiełbasa są na diecie niewskazane. Powinno się ich unikać w każdej postaci. Jeśli jednak pasztet jest specjalnością pani domu bądź sernik najlepszym wypiekiem babci, można skosztować ich bardzo cieniutki plasterek – będzie to niewiele ponad 100 kcal.
PHOTOCREO Michal Bednarek @ shutterstock.com
Kamila
Jak dbać o sylwetkę w czasie świąt Wielkanocnych? 2018-03-30 07:56:10 2017-03-21 09:05:27